{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
En kvinde var ansat til 8 timer om ugen ifølge hendes kontrakt. I perioder arbejdede hun mindre end de 8 timer. På trods af den aftalte arbejdstid, og at den præsterede arbejdstid ikke udgjorde mere end 8 timer, var hun alligevel omfattet af funktionærloven.
DANSK ERHVERV | PERSONALE - 11. OKTOBER 2018
Hvornår er man omfattet af funktionærloven?
Det fremgår af funktionærloven, at en medarbejder, der beskæftiger sig med funktionærarbejde mere end gennemsnitligt 8 timer om ugen, er omfattet af loven. Funktionærloven indeholder bl.a. særlige regler om opsigelsesvarsler, godtgørelser og løn under sygdom.
Såfremt en medarbejder ikke er omfattet af funktionærloven, kan parterne godt aftale, at loven alligevel finder anvendelse. Man kan således godt aftale sig ind i funktionærloven, men man kan ikke aftale sig ud af den.
Sagen
Et advokatkontor ansatte en medarbejder som studentermedhjælper pr. 1 august 2013. Det fremgik af medarbejderens kontrakt, at hun var ansat til 8 timer ugentligt, og at funktionærlovens regler var gældende. Den 23. december 2015 overgik hun direkte til en stilling som advokatfuldmægtig.
Medarbejderen fik rygproblemer i løbet af juni 2016 og sygemeldte sig. Arbejdsgiveren bad om en lægeerklæring, hvilket han fik. Medarbejderen blev opsagt den 25. juni 2016, og opsigelsen var sagligt begrundet i virksomhedens forhold, da advokatkontoret skulle lukke.
Medarbejderen blev i opsigelsesperioden bortvist, da hun ikke deltog i en sygesamtale, som arbejdsgiveren havde indkaldt hende til. Medarbejderen havde dog orienteret arbejdsgiveren om, at hun ikke kunne deltage fysisk i en sygesamtale på grund af sygdom.
Spørgsmålet i sagen var for det første, om bortvisningen af medarbejderen var berettiget.
Det andet spørgsmål i sagen var, om medarbejderens anciennitet som studentermedhjælper indgik i beregningen af medarbejderens samlede anciennitet som funktionær. Under sagen kom det nemlig frem, at medarbejderen i perioden som studentermedhjælper i et halvt år havde arbejdet mindre end 8 timer om ugen. Under normale omstændigheder er det en forudsætning for funktionærlovens anvendelse, at man gennemsnitlig beskæftiges mere end 8 timer ugentlig.
Såfremt ancienniteten som studentermedhjælper skulle medregnes, ville hendes opsigelsesvarsel være 4 måneder frem for 3 måneder.
Landsrettens afgørelse
Det forhold, at medarbejderens arbejdstid de facto i ca. et halvt år ikke udgjorde mere end 8 timer gjorde ikke, at medarbejderen i den periode ikke var undergivet funktionærlovens regler, da der var henvist til funktionærloven i hendes kontrakt. Hendes ansættelse som funktionær skulle derfor anciennitetsmæssigt gælde fra den 1. august 2013, hvor hun blev ansat som studentermedhjælper.
Landsretten fandt i øvrigt, at bortvisningen af medarbejderen, der var i opsagt stilling, var uberettiget. Hun fik derfor tilkendt værdien af det resterende opsigelsesvarsel samt en godtgørelse på en månedsløn for uberettiget bortvisning.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen er ikke overraskende. Aftalt funktionærstatus er naturligvis gældende for ansættelsesforholdet, selvom medarbejderen ikke er funktionær efter lovens definition.
Selvom en medarbejder ikke opfylder betingelserne for at være funktionær, kan virksomheden og medarbejderen aftale, at medarbejderen får ”funktionærlignende vilkår”. Det betyder, at medarbejderen får rettigheder efter funktionærloven. Her er det vigtigt, at du som arbejdsgiver tager stilling til, om medarbejderen skal have alle funktionærlovens rettigheder, eller om medarbejderen blot skal have enkelte af lovens rettigheder, fx løn under sygdom, opsigelsesvarsler mv.
I henhold til reglerne i bl.a. sygedagpengeloven har medarbejderen pligt til at deltage i en sygefraværssamtale, medmindre sygdommen forhindrer det.