Gemt

Danskerne og detailhandlen er meget opmærksomme på tryghed i julehandlen

11. december 2020

Forbrugere har stort fokus på tryg og forsvarlig adfærd i julehandlen. Det viser en ny prognose om julehandlen fra Dansk Erhverv. Det har butikkerne også, så det er sikkert og trygt at handle julegaver, lyder det fra erhvervsorganisationen.  

Selvom 2020 bliver en jul i coronapandemiens skygge, så vil danskerne stadig handle julegaver. Den seneste tids smittetal og tiltag fra myndighederne vidner om, at coronasmitten stadig skal tages alvorligt. I en ny prognose for julehandlen fremgår det, at coronaforholdsregler er en vigtig del af årets julehandel.

”Vores tal viser, at danskerne er meget bevidste om at tage deres forholdsregler, så de sikkert og trygt kan købe deres julegaver – også i den fysiske detailhandel. Vi ved også, at butikkerne har gjort sig meget umage for at sikre de bedst mulige forhold for kunderne. Så derfor er der ingen grund til ikke at støtte de lokale butikker, så længe man tager sine forholdsregler og følger anbefalingerne fra myndighederne om at holde afstand, benytte de udvidede åbningstider og ikke være flere, der tager ud og handler sammen,” siger Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Prognosen viser, at tre ud af fire vil sprede deres indkøb mere ud end de plejer, og at ni ud af ti vil gøre mere for at holde afstand i detailhandlen.

imageigook.png

”Derudover har detailhandlen de seneste år også mærket en stærk efterspørgsel på såkaldte click and collect-køb, hvor en vare bestilles online for så at blive hentet i en fysisk butik. Sådanne løsninger kan også være med til at få den fysiske trafik til at glide bedre i detailhandlen,” siger Matthias Lumby Vesterdal.

Dansk Erhverv vurderer, at julehandlen, forstået som ekstra forbrug i forbindelse med julen, vil beløbe sig til 8,9 mia. kroner i år. Dette er en fremgang på cirka 300 mio. kroner sammenlignet med 2019, og indikerer dermed, at danskerne ikke nødvendigvis vil holde på pengene denne jul. Begge undersøgelser er dog foretaget før de senest annoncerede restriktioner.

”December er klart den vigtigste måned for detailhandlen, og for mange butikker afhænger eksistensen af en vellykket julehandel. Så hvis man fortsat ønsker at beholde sine yndlingsbutikker i den lokale gågade eller storcentret, så skal man huske at handle der,” siger Matthias Lumby Vesterdal og fortsætter: ”Det gælder naturligvis også online, hvor det også er bedre at handle via danske frem for udenlandske platforme, da man som forbruger er bedre beskyttet.”

Her kan du finde hele julehandelsprognosen for 2020.

Kontakt os

Handel

Matthias Lumby Vesterdal

Politisk konsulent