;
Gemt

Julehandelsprognose 2020

Julehandlen forventes i år at blive 8,9 mia. kr., vurderer Dansk Erhverv i den årlige julehandelsprognose. Det er en fremgang på 0,3 mia. kr. siden 2019.

Analyse

DECEMBER 2020

Julehandlen forventes i år at blive 8,9 mia. kr., vurderer Dansk Erhverv i den årlige julehandelsprognose. Det er en fremgang på 0,3 mia. kr. siden 2019. Vi forventer fremgang trods coronakrisen har sendt arbejdsløsheden i vejret og usikkerheden omkring privatøkonomien er den største i mange år. Der er flere grunde til, at julehandlen forventes at stige i år. Stigningen sker dels i forlængelse af den fremgang vi har set i danskernes forbrug siden den gradvise genåbning af samfundet i foråret. En fremgang, der dels er blevet forstærket af, at rejserestriktionerne har lagt en dæmper på danskernes muligheder for at bruge penge på oplevelser og ferier i udlandet. En del af de penge, som danskerne ikke har mulighed for at bruge på oplevelser og ferier, bliver i stedet brugt i detailhandlen.

Dertil har danskerne generelt holdt igen med forbruget i første halvår af 2020, hvilket har sendt forbrugskvoten til det laveste niveau siden statistikken startede i 2000. I stedet har danskerne sparet pengene op. En anden faktor, der vil trække i retning af øget julehandel i år, er at 2,149 mio. danskere har bestilt indefrosne feriepenge for 48,7 mia. kr.

I år forventes 31 pct. af julehandlen at foregå på nettet. Det er en stigning sammenlignet med de foregående år, hvor forventningen var, at 26-27 pct. af julehandlen ville foregå på nettet. E-julehandelen forventes i år at blive til 2,7 mia. kr. Prognosen er i år forbundet med endnu større usikkerhed end et normalt år. Det skyldes, at der i øjeblikket er ekstraordinært mange usikkerhedselementer.

Julehandelsprognose for 2020

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil