; ;
Gemt

Vejledning om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens

18. februar 2020

EU-Kommissionen har i slutningen af januar offentliggjort deres vejledning til reglerne om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens, som træder i kraft den 1. april 2020.

EU-Kommissionen vedtog i 2018 en gennemførselsforordning om reglerne for angivelse af oprindelsesland eller herkomststed for den primære ingrediens i en fødevare (forordning 775/2018). Reglerne træder i kraft den 1. april 2020, og en dansk vejledning er netop blevet offentliggjort.

Vejledningen indeholder en række spørgsmål og svar, særligt vedrørende reglernes anvendelsesområde, identifikation af den primære ingrediens, registrering på forskellige geografiske niveauer samt placeringen og præsentationen af registreringen.

Hvad betyder de nye regler?
Ifølge forordningen om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens (775/2018) skal det anføres, hvor den primære ingrediens i en fødevare kommer fra, hvis der, på frivillig basis, er angivet et oprindelsesland eller herkomststed i mærkning, og hvis dette land eller sted ikke er det samme som der, hvor den primære ingrediens kommer fra. Formålet med de nye regler er at undgå vildledende fødevaremærkning, som antyder, at en fødevare har en anden oprindelse, end den rent faktisk har.

Forordning 775/2018 er en gennemførselsforordning til forordning 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne.

Læs den nye vejledning

Læs forordning 775/2018

Læs forordning 1169/2011

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer