Gemt

Digital handlekraft skal bane vejen for et mere robust og konkurrencedygtigt samfund

28. september 2020

Som samfund står vi overfor en række store udfordringer – klimaforandringer, velfærd under pres og en ny verdensorden banker på. Der er brug for nye løsninger til nye problemer. I Dansk Erhverv ønsker vi derfor et fornyet politisk fokus på digitaliseringen og ny teknologis potentialer, der kan bidrage til at vende samfundsudfordringerne til muligheder.   

”’Digital handlekraft’ er Dansk Erhvervs 27 politiske forslag til, hvordan vi skaber et mere robust og konkurrencedygtigt samfund og løser de samfundsudfordringer, vi står over for. Den igangværende krise har bestemt ikke gjort det mindre relevant at diskutere nye mål for fremtidens digitalisering, tværtimod. Derfor skal vi have både regeringen og hele Christiansborg, kommunerne, regionerne og ikke mindst befolkningen med på udviklingen og ideen om, at digital handlekraft skal bidrage til at bane vejen videre og ud af krisen,” siger Jens Aaløse,formand for Dansk Erhvervs Techudvalg, Koncerndirektør i TDC Group og næstformand i Dansk Erhverv.  

Som eksempel spiller digitalisering en central rolle i den grønne omstilling. World Economic Forum har vurderet, at digitale teknologier kan reducere klodens udledning af CO2 med 15 pct. i sektorer som energi, fremstilling, landbrug, byggeri, service og transport.  

”Danmark skal være verdens bedste til at udnytte digitale muligheder og ny teknologi. Det er ikke et spørgsmål om vi skal, men derimod hvordan vi skaber de bedst mulige rammer for den digitale udvikling af dansk erhvervsliv og samfundet. Digitalisering handler om meget mere end effektiviseringer og besparelser. Digitalisering rummer nøglen til at gøre fremtiden til et bedre sted at være,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.  
  
Derfor foreslår Dansk Erhverv bl.a. at:
• Der sættes massivt ind på uddannelse, så alle – fra de store tech-virksomheder til de lokale SMV’er - får adgang til de rette digitale kompetencer.  

• Der laves en pensionsreform for aldrende offentlige it-systemer der har fokus på, hvordan den offentlige sektor hurtigst muligt får udskiftet gamle legacy-systemer.  

• Den offentlige sektor i samarbejde med erhvervslivet skal gå forrest ved at indføre klimavenlige løsninger, der ved hjælp at dataanalyse, IoT og kunstig intelligens kan nedbringe ressourceforbruget og bidrage til at skabe grønne smarte byer og samfund som helhed.  

”Digital handlekraft’ er Dansk Erhvervs udspil til, hvordan vi udnytter potentialerne i den digitale omstilling, og hvordan vi styrker Danmarks evne til at vende store samfundsudfordringer til muligheder. Vi foreslår bl.a. tiltag for at gøre internettet grønt, en styrkelse af SMV’erne på det digitale område og et digital reboot af sundhedssektoren. Det kan eksempelvis dreje sig om øget hjemmemonitorering, telemedicinske løsninger og øget brug af kunstig intelligens og sundhedsteknologiske løsninger. Alle forslag benytter kendte teknologier og adresserer nuværende aktører, og de kan i princippet vedtages på Christiansborg i morgen og implementeres over de kommende 2-5 år,” siger Jens Aaløse.  

Efterlyser Christiansborg i den digitale debat  
Med lanceringen af ”Digital handlekraft” efterlyser Dansk Erhverv samtidigt Christiansborg i debatten om og prioriteringen af den digitale dagsorden.    

”Vi har et fælles ansvar for at udstikke en ambitiøs digital retning for Danmark. Jeg ser derfor frem til, at vi som erhvervsorganisation i samarbejde med regeringen og Christiansborg får udarbejdet og ikke mindst indarbejdet digitalisering i erhvervspolitikken og andre vigtige områder som klima-, sundheds- og uddannelsespolitikken”, siger Brian Mikkelsen.  
  
Den digitale konkurrenceevne  
”Med forslagene i vores digitale politik vi vil styrke danske virksomheders konkurrenceevne, skabe større robusthed i vores samfund og holde fast i, at den digitale omstilling skal foregå på ansvarlig vis. Digital handlekraft handler om konkurrenceevne. Vi har brug for et erhvervsliv, der bliver endnu bedre til at bruge nye teknologier til at genopfinde sig selv, og nå ud over landets grænser i konkurrence med de bedste fra resten af verden,” siger Jens Aaløse.  

Digital handlekraft

Der er brug for nye løsninger til nye problemer. Digital handlekraft er Dansk Erhvervs forslag til, hvordan vi helt konkret udnytter potentialerne i den digitale omstilling til at løse disse udfordringer.

Kontakt

IT, tele & medier

Janus Sandsgaard

Digitaliseringspolitisk fagchef
Medarbejderprofil