Gemt

Opkræver du ulovligt betalingskortgebyrer?

30. september 2020

Private kunder opkræves gebyr i butikkerne, når de betaler med ApplePay, GooglePay eller andre x-pays. Det er ulovligt, og selvom butikken kan have svært ved af egen drift at ændre det, så er det butikken, der har ansvaret.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har modtaget en række klager fra private forbrugere, som er blevet opkrævet gebyrer, når de har betalt med ApplePay. Det har en række historier i medierne også afdækket. Styrelsen har på baggrund af henvendelserne dels udstedt påbud til en række virksomheder om at stoppe med at opkræve de ulovlige gebyrer og dels – efter at ministeren er gået ind i sagen – indkaldt en række relevante aktører, herunder Dansk Erhverv, til et møde om, hvordan problemet kan løses.

Reglerne er nemlig sådan, at hvis kunden betaler med et privat betalingskort udstedt i EU, så må der ikke opkræves gebyrer fra kunden. Ved brug af blandt andet ApplePay kan der imidlertid nogle gange opstå en fejl, idet ApplePay af terminalen læses som et amerikansk kort (hvor der gerne må opkræves gebyrer). Fejlen opstår, hvis ikke terminalen er opdateret med de seneste informationer om, hvilke kort der må og ikke må opkræves gebyr fra.

Da butikken sjældent selv kan løse problemet, kan en løsning være at slå gebyropkrævningen helt fra, indtil problemet er løst.

Dansk Erhverv er i dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, indløserer og banker om problemet.
Afgørelserne kan læses her: Styrelsesafgørelser.

Læs mere her: