; ;
Gemt

Gebyr på kontanter forbudt

Forbrugerombudsmanden har netop truffet afgørelse om, at det ikke er tilladt for en virksomhed at lægge et gebyr oven i prisen, hvis kunden vil betale med kontanter.

Nyhed

En virksomhed har henvendt sig til Forbrugerombudsmanden for at spørge om, hvorvidt man kan lægge et gebyr oven i prisen, når en kunde vælger at betale med kontanter.

Forbrugerombudsmanden har truffet en afgørelse, der lyder, at det må virksomheden ikke. Det vil være i strid med markedsføringsloven § 4, fordi kunden reelt vil komme til at betale mere for varen end oplyst.

Forbrugerombudsmandens vurdering bygger også på den såkaldte kontantpligt i betalingslovens § 81, der sikrer kundernes ret til at betale med kontanter, når der også kan betales med betalingskort.
Det er Forbrugerombudsmandens opfattelse, at Folketinget med reglen om kontantpligt allerede har taget højde for røveririsikoen ved at lade butikker afvise betaling med kontanter mellem kl. 22.00 og 06.00.

Få overblikket: Det må du – og det må du ikke
Fra 1. januar 2018 har det været forbudt at overvælte et kortgebyr på en forbruger. Og med Forbrugerombudsmandens nye afgørelse, er det også klart, at man heller ikke må lægge et gebyr på en kontantbetaling.

Det er derimod tilladt at lægge et generelt administrationsgebyr, ekspeditionsgebyr, driftsgebyr e.l. på betalingen, så længe det opkræves uafhængigt af betalingsformen - dvs. at det samme gebyr skal pålægges alle betalinger, uanset om det er kort eller kontanter, og uanset hvilket kort det i givet fald drejer sig om.

Det er samtidig tilladt at give rabatter til kunder, der anvender bestemte korttyper. En rabat kan f.eks. være fri fragt, prisreducering eller loyalitetspoint.

Det er endvidere tilladt at afvise at tage imod kontanter fra kl. 22.00 til kl. 06.00. I en række postnumre kan man afvise kontanter allerede fra kl. 20.00

Læs mere om gebyrer her:

Det er forbudt at overvælte betalingskortgebyrer til forbrugeren

Ny lov: Forbudt at opkræve gebyr på betalingskort

Læs mere om muligheden for at afvise kontanter: Nej tak til kontanter

Læs også Forbrugerombudsmandens afgørelse: Forbudt at opkræve gebyr for betaling med kontanter 

Har du spørgsmål til betalinger?
Er du medlem af Dansk Erhverv og har du spørgsmål til betalinger, lukkelov, markedsføring mv., er du velkommen til at kontakte en af Dansk Erhvervs forbrugerjurister. Se nedenstående kontaktinformation.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil