;

ERHVERVSLIVETS RAMMEVILKÅR | DANSK ERHVERV

Velkommen til Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer. Med barometeret monitorerer vi løbende dansk erhvervslivs rammevilkår og konkurrenceevne i et internationalt perspektiv.

Søjlerne angiver Danmarks placering blandt 35 OECD-lande. Den grønne farve angiver en placering i øverste tredjedel, gul angiver en placering i midterste tredjedel og rød angiver en placering i den nederste tredjedel ift. de øvrige lande inden for hver indikator. Dyk ned i data længere nede på siden.

Vi lever i en stadig stigende global konkurrence.

Hvis nye investeringer, nye virksomheder og nye medarbejdere skal blive ved med at vælge Danmark til - og ikke fra - er der brug for, at vores virksomheders rammevilkår hele tiden er på niveau med eller bedre end de bedste lande i verden.

Ellers vil det over tid skade vores velstand og velfærd.

Derfor har vi i Dansk Erhverv opdateret vores barometer for dansk konkurrenceevne – Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer, der på flere end 50 indikatorer tager temperaturen på erhvervslivets rammevilkår og Danmarks konkurrenceevne set ift. flest mulige andre OECD-lande. Barometeret kan findes længere nede på siden.

Vi ser på, om vi ligger forrest eller længere tilbage i feltet, når vi sammenligner os med andre hovedsageligt velstående OECD-lande i tilknytning til de respektive rammevilkår.

Rammevilkårene, som barometeret benchmarker internationalt, er:

I 2022 indtager Danmark samlet set en ottendeplads på Dansk Erhvervs konkurrenceevne-barometer blandt 35 OECD-lande. Det er to placeringer dårligere end sidste år, hvor vi indtog en sjetteplads og skyldes, at Holland og Finland er rykket en plads frem hver.

Danmark placerer sig blandt de fem bedste lande i OECD, når det handler om gode rammevilkår for transport og digitalisering, arbejdskraft og uddannelse. Omvendt placerer vi os i blandt de sidste OECD-lande på en 28. plads, når det drejer sig om rammevilkårene for skat.

På førstepladsen finder vi fortsat Schweiz, som også placerer sig på førstepladsen, når det drejer sig om gode rammevilkår for arbejdskraft og uddannelse, og Schweiz ligger på en ottendeplads i OECD ift. gode rammevilkår for skat og administrative byrder.

Ser vi på andre lande i Europa som fx Sverige og Holland, der på mange måder ligner Danmark ift. samfundsøkonomien og vilkårene for erhvervslivet, så placerer de to lande sig rundt om Danmark i top-10.

Holland placerer sig på en sjetteplads. Holland har samme lave placering som Danmark, når det kommer til rammevilkår for skat. Omvendt placerer de sig bedre end Danmark på gode rammevilkår for indre marked og frihandel samt uddannelse og arbejdskraft.

Sverige kommer ind på en 9. plads – lige efter Danmark. Sverige ligger især efter Danmark på rammevilkår for arbejdskraft samt indre marked og frihandel. Omvendt placerer Sverige sig bedre end Danmark på rammevilkår som viden og forskning samt skat. 

Alle landene forbedrer dog hele tiden rammevilkårene for deres erhvervsliv. En god placering i dag betyder dermed ikke, at man kan hvile på laurbærrene.

Gå på opdagelse i Konkurrenceevnebarometeret i rapporten herunder eller læs mere om metoden her

Konkurrenceevnebarometer 2022

pdf

Download

Erhvervslivets rammevilkår | Danmarks konkurrenceevne

KAMPAGNE | DANMARK ER EN VIRKSOMHED

Kontakt

Har du spørgsmål?

Politik og Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi