Gemt

Turist- og rejsebranchens konkurrenceevne er under pres

11. september 2020

Danskerne har i år foretaget rekordmange overnatninger juli på de danske feriesteder, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig droppede tusindvis af danskere sommerferien i udlandet i år.

I 2021 kan komplekse rejsevejledninger og nabolandenes offensive tiltag risikere at sætte dybe spor i danskernes rejsevaner til skade for turismen både ind og ud af landet.

 

Normalt tilbringer rigtig mange danskere noget af eller hele deres sommerferie i udlandet, men i år så det radikalt anderledes ud. Kun ti procent holdt sommerferie i udlandet i år. Sidste år var det tal 41 procent. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv. Det svarer i runde tal til, at små 600.000 danskere holdt sommerferie i udlandet i år mod hele 2,4 mio. danskere sidste sommer. Det har medført enorme tab for den danske rejsebranche og lufthavne i hele landet.    

”Det er et vildt fald med tanke på, at der blev lukket op for udlandsrejser hen over sommeren. Rejser kræver planlægning og en tidshorisont, man kan stole på. Det har det været en enorm udfordring for både rejsearrangører og rejsende at navigere i myndighedernes rejsevejledninger, og tabene har været store,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Lars Ramme Nielsen peger på, at det er afgørende, at rejsevejledningerne snarest muligt bliver gjort regionalt opdelte.

”Det vil betyde, at der kommer ro på rundt om de danske køkkenborde, hvor man lige nu planlægger rejser året ud og til starten af næste år”.

Danmarks nabolande opruster
Danskernes sommerdestinationer i udlandet så også markant anderledes ud i år. Normalt går turen typisk til sydeuropæiske lande så som Spanien, Italien, Frankrig og Grækenland, men i år var der markant flere danskere, der vendte blikket mod de mellemeuropæiske lande som Tyskland, Østrig, Schweiz og mod Norge i nord. Danskerne skiftede i stor stil flyrejser ud med bilrejser, en tendens som de usikre rejsevejledninger pustede til, og som kan sætte sig dybe spor i danskernes rejsevaner.

”Der er ferieområder i Tyskland, der har vundet stort på, at de danske rejsevejledninger har været komplekse og usikre. Tyskland som ferieland opruster lige nu og laver tiltag, der forbedrer deres internationale konkurrenceevne og markedsføring. I Danmark har vi en tårnhøj, flad moms, mens de i Tyskland og Norge har en reduceret lav moms, som de ovenikøbet har sat yderligere ned under krisen. I vores nabolande investerer de massivt i deres konkurrenceevne Det bliver vi også nødt til at gøre i Danmark, for at fastholde vores markedsandel på især det danske og tyske marked,” siger Lars Ramme Nielsen.  

Sommerferien i udlandet forsvandt i 2020

pdf

Download

Analysenotat - Dyster start på efteråret i hotelbranchen

pdf

Download

Kontakt os

Oplevelse & Velfærd

Lars Ramme Nielsen

Chef for turisme og oplevelsesøkonomi
Medarbejderprofil

Sidste nyt fra Dansk Erhverv i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet Turisme og oplevelse

Når du tilmelder dig nyheder fra Dansk Erhverv, giver du samtykke til at modtage faglige og politiske nyheder og analyser, samt efter omstændighederne tilbud om kurser, netværk, konferencer og andre events, der i nogle tilfælde leveres af eller i samarbejde med vores partnere. Du vil også kunne modtage information om rabat på produkter og services i vores medlemsfordelsprogram.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs mere om vores persondatapolitik her.