Gemt

EU-udspil om regulering af kunstig intelligens kan gro flere tidsler end roser

23. april 2021

EU-Kommissionen er i dag kommet med forslag til, hvordan EU’s regler for kunstig intelligens skal se ud. Dansk Erhverv synes det er fornuftigt, at reguleringen baseres på en risikobaseret tilgang, men det er vigtigt at huske balancen i at tøjle teknologiens muligheder, og ikke kvæle dem.

 

Nye teknologier som kunstig intelligens bliver stadig en større del af hverdagen. Derfor er det selvfølgelig også nødvendigt, at der er den rette regulering så nye teknologier bliver en del af vores samfund på den bedst mulige måde. EU-Kommissionen er i dag kommet med bud på, hvilke regler der skal være på området for kunstig intelligens.

”Det er helt klart, at teknologi som kunstig intelligens er kommet for at blive. Den kan løse en masse samfundsudfordringer, være med til at skabe nye forretningsmodeller og give vækst i vores virksomheder og samfund. Den kan også misbruges og have kedelige konsekvenser, hvis man ikke tøjler udviklingen og brugen af den. Derfor er det en balancegang, når man skal lave love og regler på området, og vi synes, at Kommissionens tilgang om især at regulere områder med høj risiko for forkert eller skadelig anvendelse som udgangspunkt er fornuftig,” siger markedsdirektør for rådgivning og videnservice i Dansk Erhverv Anders Thomsen.

Man skal ikke kvæle innovation
Læser man nærmere i Kommissionens udspil, er der dog grund til lettere bekymring, når det gælder erhvervslivets muligheder for at kunne anvende denne smarte og intelligente teknologi.

”Teknologien anvendes mange steder i dag, og den er med til at gøre vores og virksomhedernes hverdag lettere, og har stor indflydelse på at skabe innovation og nye forretningsmodeller. Derfor må reguleringen ikke gå for vidt og kvæle de erhvervsmuligheder, kunstig intelligens giver os, og det ser vi desværre tegn på i det udspil, der er kommet,” siger Anders Thomsen.

Danske virksomheder skal være digitalt ansvarlige frontløbere
For danske virksomheder har samfundsansvar længe været et internationalt konkurrenceparameter, og den vej skal vi også følge, når det gælder kunstig intelligens.

”Dansk virksomheder har været gode til at være på forkant med regulering og påtaget sig ansvar for at løfte de samfundsudfordringer, som skal løses for at vores samfund er godt og velfungerende. De har de gjort i en sådan grad, at det giver dem konkurrencefordele internationalt. Det skal de også gøre, når det gælder nye teknologier, så de viser, der er andre løsninger end massiv regulering, og det har de også blik for,” siger Anders Thomsen.

Kontakt os

Rådgivning & Videnservice

Anders Thomsen

Markedsdirektør
EU og International

Lasse Hamilton Heidemann

EU- og International Chef
Medarbejderprofil