Gemt

13 forslag der skal hjælpe virksomhedernes mangel på arbejdskraft

31. august 2021

De danske virksomheder skriger på arbejdskraft, og arbejdskraft fra udlandet er en mangelvare. Ifølge Dansk Erhverv er behovet på 18.500 udenlandske medarbejdere.  

Arbejdskraft fra udlandet er en mangelvare. Det viser beregninger fra Dansk Erhverv, der slår fast, at Danmark lige nu mangler 18.500 udenlandske medarbejdere.  

Det er en kritisk situation, der kræver handling, mener Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen. 

”Vi er kommet i 12. time med hensyn til at sikre vores velfærdssamfund. Det vil underminere vores velfærdssamfund og hele den struktur det har, hvis der ikke er arbejdskraft nok,” siger Brian Mikkelsen i Berlingske.

Mange brancher er ramt  
Krisen er udtalt, og senest opgørelse viser, at alene hotel- og restaurationsbranchen på nuværende tidspunkt mangler hele 8.000 medarbejdere.  

”Hotellerne får meget svært ved at navigere sig ud af krisen, hvis manglen på personale betyder, at de i sidste ende må køre halv kraft og i værste fald afvise kunder i døren. Der er brug for en målrettet indsats, så vi hurtigt kan styrke vilkårene.” 

“Det betyder, at vi eksempelvis må undersøge, hvordan vi kan tiltrække udenlandsk kvalificeret arbejdskraft, som tjenere, receptionister og barpersonale. I den forbindelse lancerer Dansk Erhverv en række konkrete forslag, der kan virke her og nu – men også forslag, der har en effekt på den lidt længere bane,” siger Brian Mikkelsen.  

Dansk Erhverv: Sænk beløbsgrænsen 
Manglen på udenlandsk arbejdskraft kræver handling. Derfor foreslår vi, Dansk Erhverv, at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 360.000 kroner.  I dag ligger den på omkring 445.000 kroner.  

”Det vil betyde, at vi kan få mere arbejdskraft til Danmark. Hvis du har en mellemstor virksomhed, kan 445.000 være mange penge at lønne en medarbejder med. Hvis vi sætter det ned, vil flere virksomheder kunne være med. Så kan virksomhederne udvikle sig i stedet for at gå i stå som nu,” siger Brian Mikkelsen.  

Afskaf modregning i SU i sommerperioden  
Dansk Erhverv kommer også med konkrete forslag, der kan motivere flere studerende til at tage et sommerferiejob.  

”Der er behov for, at vi overvejer alle tænkelige greb, der i sidste ende kan øge arbejdsstyrken – herunder også blandt de unge. Dansk Erhverv foreslår blandt andet, at modregning af arbejdsindkomst i SU afvikles i sommermånederne, hvor der typisk er mindre studieaktivitet.” 

“Det vil kunne give flere unge lysten og muligheden for at tage et ekstra studiejob. Vel at mærke på et tidspunkt i sæsonen, hvor mange brancher netop har ekstra brug for personale. Der er mange muligheder, så lad os komme i gang – for det haster,” siger Brian Mikkelsen.  

Se alle de 13 forslag, som Dansk Erhverv har lanceret, her.

Kontakt os

Kommunikation

René Gyldensten

Mediechef