; ;
Gemt

Mobilselskaberne står klar med milliardinvesteringer til bedre mobildækning, men forhindres af strikse regler

Mobilselskaberne investerer massivt i fremtidens digitale infrastruktur, men samtidig står planlovens restriktive krav om landzonetilladelser i vejen for at kunne opsætte nye master nær bølgende kornmarker og åbne landskaber. Teleindustrien, IT-Branchen og Dansk Erhverv opfordrer kraftigt til at få løst dette paradoks, når planloven skal ændres i løbet af 2021.

Nyhed

09. august 2021

Denne artikel er bragt som debatindlæg i Børsen.

Danskerne og de danske virksomheder har rigtig gode mobilforbindelser. Vi ligger i front i EU, og vi har udsigt til landsdækkende 5G om 1-2 år. Mobilselskaberne investerer massivt i den digitale infrastruktur, og de årlige investeringer er øget fra 1 mia. kr. i 2017 til over 1,6 mia. kr. i 2020. 5G-nettet vil give endnu højere datahastighed, mere kapacitet og nye innovative tjenester til gavn for ikke mindst erhvervslivet.

God mobildækning i hele Danmark er også et politisk anliggende. Vi er en meget digital nation. Derfor stiller staten krav om dækning i de områder, hvor dækningen halter, i de tilladelser til mobilfrekvenser, som staten sælger på auktion til mobilselskaberne.

Alt burde være godt, men her stopper den gode historie. Planlovens restriktive krav om landzonetilladelser for opstilling af mobilmaster på landet gør det meget svært for mobilselskaberne at få opsat nye master nær bølgende kornmarker og åbne landskaber. Der er i øjeblikket mere end 40 områder i landet, hvor mobilselskaberne kæmper med at få lov til at imødekomme de statslige dækningskrav. Problemet stiger kun med de nye dækningskrav fra den sidste frekvensauktion i foråret.

Mobilselskaberne er altså klar med milliardinvesteringer til bedre mobildækning, men hindres af restriktive regler i at levere varen i de områder, hvor staten faktisk kræver bedre dækning. Planloven favoriserer en placering i en landsby frem for en placering lidt på afstand af boligerne. Men naboerne bliver ikke nødvendigvis glade for en placering lige op ad deres hus, og hverken kommunen eller mobilselskaberne ønsker utilfredse naboer eller mange nye klagesager.

Det er et uhensigtsmæssigt paradoks. Derfor vil vi opfordre til, at denne problemstilling bliver løst, når planloven skal ændres i løbet af 2021. Politikerne viser i øjeblikket landdistrikterne stor opmærksomhed. Planlovens snubletråd for mobilmaster og dermed god dækning er et godt sted at starte med håndgribelige gevinster for landdistrikterne.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil