Gemt

To nye bekendtgørelser på berigelsesområdet

21. december 2021

Fødevarestyrelsen har udstedt nye bekendtgørelser om tilsætning af vitaminer, mineraler og om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer.

 

To nye bekendtgørelser på berigelsesområdet træder i kraft 1. januar 2022:

Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer
Den ny bekendtgørelse ophæver ved sin ikrafttrædelse bekendtgørelse nr. 1071 af 31/05/2021.

Listen over generelle tilladelser i bilag 1 er opdateret med nye generelle tilladelser, som er baseret på individuelle tilladelser givet siden sidste gang, bekendtgørelsen blev udstedt:

  • I kategorierne ”Ikke-alkoholholdige drikkevarer baseret på vand med eller uden aroma, herunder fx frugtsaft, grønsagssaft og lignende”, ”Ikke-alkoholholdige drikkevarer baseret på vand med eller uden aroma, tilsat koffein i en mængde over 15 mg pr. 100 ml” og ”Ikke-alkoholholdige drikkevarer baseret på vand, hvor indholdet af protein udgør mindst 20 % af fødevarens energiindhold og energiindholdet er minimum 420 kJ pr. 100 ml (100 kcal pr. 100 ml)” forhøjes folsyre til 49,6 µg pr. 100 ml.
  • I kategorien ”Elektrolytdrikke (omfatter ikke produkter, der er målrettet personer under 18 år)” føjes magnesium til med 28,4 mg pr. 100 ml.
  • Den tidligere kategori ”Laktosefri produkter” og de tilladelser, der hørte herunder, slettes og indplaceres i stedet under kategorierne ”Mælkebaserede drikkevarer, inklusiv laktosefri varianter, samt vegetabilske alternativer hertil” og ”Fermenterede mælkeprodukter, inklusiv laktosefri varianter, samt vegetabilske alternativer hertil”.
  • For kategorien ”Havredrikke med et indhold på minimum 7 % havre og 8 % frugtpuré” forhøjes vitamin D til 1,7 µg, og vitamin E hæves til 2, 6 mg pr. 100 ml.
  • For kategorien ”Fermenterede mælkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer)” føjes vitamin C til med 13,6 mg pr. 100 g.
  • For kategorien ”Vegetabilske alternativer til fermenterede mælkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer)” føjes niacin til med 7,5 mg, medens vitamin D forhøjes med 4 µg og calcium med 180 mg pr. 100 g.
  • For kategorien ”Vegetabilske alternativer til mælkebaserede desserter” føjes magnesium til med 28, 2 mg, og vitamin D forhøjes til 1,1 µg pr. 100 ml.
  • I kategorien ”Margariner og blandingsprodukter (smørbare og flydende)” føjes vitamin B6 til med 1,4 mg og folsyre til med 180 µg pr. 100 g.
  • I kategorien ”Pastiller og lignende” forhøjes vitamin C til 256 mg pr. 100 g.
  • I kategorien ”Vegetabilske alternativer til oste (faste og smørbare)” tilføjes 1,4 mg vitamin B6, 7,5 µg vitamin D og 180 µg folsyre pr. 100 g. Desuden forhøjes calcium til 650 mg pr. 100 g.

Herudover er der foretaget få sproglige justeringer uden indholdsmæssig betydning.

Bekendtgørelse om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer
Den ny bekendtgørelse ophæver ved sin ikrafttrædelse bekendtgørelse nr. 1070 af 31/05/2021.

Listen over generelle tilladelser i bilag 1 er opdateret med nye generelle tilladelser, som er baseret på individuelle tilladelser givet siden sidste gang, bekendtgørelsen blev udstedt:

  • Kategorien ”Ikke-alkoholholdige drikkevarer baseret på vand med eller uden aroma tilsat koffein i en mængde over 15 mg pr. 100 ml” gives accept til 100 mg glycin.
  • I kategorien ”Kosttilskud” præciseres det i forhold til tilladelsen på 300 mg koffein, at det, at de 300 g skal være fordelt på 3 doser betyder, at én dosis/portion maksimalt må være 100 mg. Det er derfor det samlede daglige indtag der maksimalt må være 300 mg.

Herudover er der foretaget få sproglige præciseringer uden indholdsmæssig betydning.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent