Gemt

Smittetallene falder – genåbning i sigte

26. januar 2021

Dansk Erhverv ønsker sig en plan for genåbningen, og den kan meget vel blive indledt 7. februar, hvor den nuværende nedlukning udløber.

For hver dag der går, kommer vi tættere på en genåbning, men der behov for en plan, så vi spilder mindst mulig tid, når Danmark kan åbne gradvist op igen.

I Dansk Erhverv ønsker vi at drøfte, om det er muligt at genåbne udvalgte områder den 7. februar. Det kan være detailområdet og de yngste skoleklasser.

Vi siger ikke, det hele skal åbne nu og her. Vi siger, det skal planlægges i samarbejde. Virksomhederne er naturligvis fortsat parate til at tage alle forholdsregler, så vi kan åbne forsvarligt. Dansk Erhverv har anbefalinger til blandt andet en opjusteret teststrategi samt et vaccine- og coronapas.

På rigtig mange områder har erhvervslivet lavet både generelle og specifikke genåbningsplaner, der viser veje, udfordringer og muligheder for en gradvis og kontrolleret genåbning, men vi mangler politisk opmærksomhed, dialog og vilje til at handle.

Der er nogle helt lavpraktiske udfordringer, når restriktioner og genåbning bliver lanceret fredag eftermiddag på et pressemøde. Det så vi eksempelvis under genåbningen i Nordjylland, hvor restauranter ventede flere dage med at genåbne, da de skulle indkalde personale, indkøbe varer mv.

Og det er bare ét eksempel på, at manglen på en plan kommer til at koste mange penge for Danmark.

Læs mere: Mens smittetallene falder, kigger erhvervslivet mod genåbning: »Efter vores mening kan man godt gå i gang 7. februar« (berlingske.dk)