; ;
Gemt

Fremgang for ansvarligt produceret palmeolie

08. juni 2021

Flere danske virksomheder har som medlemmer af Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie netop offentliggjort handlingsplaner for, hvordan de vil sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til en mere ansvarlig produktion globalt. 

Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie arbejder for at sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt. Nu skal de netop offentliggjorte handlingsplaner omsætte ord til konkret handling hos store spillere som Aldi, COOP, Dagrofa, Hørkram, Lidl, Rema 1000 og Salling Group. Du kan se alle handlingsplanerne her: Handlingsplaner for Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

På tværs af Fødevareministeriet, Miljøministeriet og Udviklingsministeriet er der stor begejstring for alliancen, da stop af afskovning netop kræver samarbejde og handling på tværs af brancher og sektorer.

Danmark importerer store mængder palmeolie
Hvert år ryddes store skovområder for at gøre plads til palmeolieplantager i Indonesien, Malaysia og flere steder i Afrika og Latinamerika. Det forringer biodiversiteten og bidrager til klimaforandringerne globalt. Samtidig er der rapporteret om talrige problemer med overholdelse af menneskerettigheder for lokalsamfund og arbejdere, der er beskæftiget i palmeolieplantagerne.

Danmark importerer årligt ca. 250.000 tons palmeolie, som anvendes i rigtig mange af vores almindelige produkter – herunder mange forskellige fødevarer, sæber, kosmetik, stearinlys og meget mere.  Men omstillingen til afskovningsfri palmeolie kan være kompleks for den enkelte virksomhed.

Dansk import må ikke bidrage til skovrydning
Med handlingsplanerne viser en række danske virksomheder handlekraft i arbejdet med at omstille deres forretning til at anvende ansvarligt produceret og afskovningsfri palmeolieværdikæder. Med offentliggørelsen af handlingsplanerne forpligter de deltagende virksomheder i Dansk Alliance for Ansvarlige Palmeolie sig til årligt at rapportere om deres fremskridt mod ansvarlig palmeolie.

Alle kan være med
Danmark har i mange år været tilsluttet flere internationale mål om at bremse og helt stoppe den globale afskovning, herunder New York-deklarationen samt FN's verdensmål. Den globale afskovning forbliver dog et stort problem, hvis løsning kræver handling af alle. Men selvom flere danske virksomheder har gjort en betydelig indsats igennem flere år, er vi langt fra i mål med at sikre afskovningsfri og ansvarligt produceret palmeolie i Danmark. For både små, mellemstore og store virksomheder i Danmark kan det være svært at gøre en forskel som enkelt aktør, og det var netop derfor, at en række virksomheder, brancheorganisationer og miljøorganisationer er gået sammen i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

Alliancen sikrer deling af viden, så alle kan være med i udviklingen af bæredygtig handel og værdikæder. Også mindre virksomheder kan være med, så længe man har den rette ambition og viljen til at handle.

Alliancen blev etableret i 2020 af Dansk Initiativ for Etisk Handel sammen med bl.a. Dansk Erhverv, Dansk Industri, Miljø- og Fødevareministeriet, Landbrug & Fødevarer, WWF, 3F mfl. Initiativet bygger videre på tidligere initiativer vedr. palmeolie i både detailleddet og industrien.

Hvis du vil høre mere om alliancen, kan du kontakte fødevarekonsulent Saoirse McKeever Eriksen.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer