; ;
Gemt

Tilsætningsstoffet titandioxid vurderes ikke længere som sikkert

08. juni 2021

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har revurderet sikkerheden af farvestoffet titandioxid (E171), og konkluderer, at det ikke længere er sikkert at anvende som tilsætningsstof til fødevarer.

Titandioxid (E171) er et hvidt farvestof, der anvendes til farvning af bl.a. slik, dressinger og kageglasur. Tilsætningsstoffet blev godkendt i EU før 2009, og tilhører derfor den gruppe af stoffer, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) gennem de seneste år har revurderet sikkerheden af.

Titandioxid er blevet vurderet af EFSA i både 2016 og 2018 i takt med, at der er publiceret yderligere videnskabelige data om stoffet. Begge gange blev tilsætningsstoffet vurderet som sikkert at anvende i fødevarer, men samtidig fremhævede EFSA også behovet for yderligere toksikologiske data. I marts 2021 udkom EFSA’s nyeste videnskabelige udtalelse om titandioxid, og heri konkluderes det nu, at tilsætningsstoffet ikke er sikkert at anvende til fødevarer. Dette er en sejr for Europa-Parlamentet, som sidste år protesterede mod EU-Kommissions udkast til nye specifikationer for titandioxid, og opfordrede Kommissionen til at fjerne stoffet helt fra EU-listen over tilladte tilsætningsstoffer til fødevarer. I Frankrig har tilsætningsstoffet været midlertidigt suspenderet til brug i fødevarer siden 2020.

Hvad skal der ske nu?
EFSA’s opgave er at vurdere risikoen ved forskellige potentielle farer i fødevarekæden, men det er EU-Kommissionen, som på baggrund af disse risikovurderinger, skal beslutte, hvordan risici skal håndteres. Det er således nu op til EU-Kommissionen at tage en beslutning om den fremtidige brug af titandioxid i fødevarer. Beslutningen forventes til september.

Se EFSA’s seneste videnskabelige udtalelse om titandioxid (E171) fra 2021.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent