; ;
Gemt

Atos, den usynlige techgigant

I denne artikel kan du møde Claus Larsen, Landechef for Atos i Danmark, og Thomas Løbner, Client Executive Partner, der fortæller om virksomheden Atos. Atos er nemlig en spændende organisation, som beskæftiger sig med stort set alt, man kunne forestille sig inden for IT, og over hele verden arbejder organisationen med at skabe en teknologisk forskel for deres kunder på tværs af en række industrier.

Nyhed

21. maj 2021

I nutidens samfund står vi over for en teknologisk omvæltning, som kan være en forudsætning for fremdrift og udvikling. Men hvordan udnytter vi det potentiale disse teknologier rummer, så alle dele af det danske samfund kan nyde godt af de fordele, nye digitale løsninger byder på? Netop dette bidrager virksomheden Atos til både i Danmark og i en lang række lande ude i verden. Virksomheden beskæftiger sig nemlig med et bredt spænd af IT-løsninger og hjælper kunder inden for forskellige industrier.

En global techgigant med en bred pallette af IT-løsninger
De fleste er ikke klar over, hvor stor en organisation Atos er. Men ikke desto mindre er det en virksomhed med over 110.000 ansatte på verdensplan og en omsætning på 11 mia. euro. De er i toppen i Europa inden for Cloud, cybersikkerhed og supercomputere. Det er f.eks. Atos, der står bag Europas hurtigste supercomputer kaldet JUWELS, som i dag er verdens mest energi-effektive i sin klasse.

”Vi er en usynlig techgigant”, fortæller Claus Larsen.

Siden 1997 har Atos arbejdet med teknologier inden for en bred vifte af IT-løsninger - alt fra supercomputere, cybersikkerhed, ethical hacking, digital consulting, Cloud, IoT og AI. Over hele verden arbejder virksomheden for kunder på tværs af industrier heriblandt finanssektoren, den offentlige sektor, healthcare, transport, telekommunikation mv. Historisk set startede Atos som Philips IT-afdeling og siden da, er virksomheden vokset i takt med en lang række opkøb af store virksomheders IT-organisationer.

”Vores organisation har altid været kendetegnet ved, at vi altid er på udkig efter opkøb. Vores filosofi er, at vi bygger læhegn i stille vejr”, fortæller Claus Larsen.

I dag udgør Atos en verdensomspændende organisation, som både samarbejder med og konkurrerer mod store techgiganter som Google, Microsoft og Amazon, og modsat mange af disse virksomheder er Atos en europæisk funderet organisation, da virksomheden har franske rødder. Desuden har Atos et strategisk samarbejde med en anden europæisk sværvægter, Siemens, der ejer 13 pct. af Atos.

Plukker fra det globale Atos til det danske Atos
I Danmark udgør virksomheden kun en mindre del i forhold til det globale billede. Der er ca. 105 ansatte i Danmark, og her arbejder virksomheden på at udplukke de relevante elementer fra det globale Atos, som passer bedst ind på det danske marked.

”Vi bruger de elementer i det globale Atos, som er anvendelige i Danmark. Vi prøver at omsætte den store Atos-maskine til en dansk maskine”, fortæller Claus Larsen

Atos’ fokus i Danmark er blandt andet automatiseringen af deres kunders processer, og en stor del af deres forretning er baseret på deres traditionelle base, IT-outsourcing, hvor virksomheden overtager sine kunders driftsorganisationer, servere, infrastruktur mv. Derudover kommer en betydelig del af omsætningen fra den offentlige sektor.

”I Danmark har vi et fokus på den offentlige sektor. Ca. 60% af vores omsætning kommer fra den offentlige sektor”, fortæller Thomas Løbner.

Atos faciliterer IT ved De Olympiske Lege
En betydelig del af Atos’ DNA er De Olympiske Lege, da virksomheden spiller en væsentlig rolle, når legene afholdes.

”Vi går rundt med en nål på skjorten, hvor de fem olympiske ringe og Atos’ logo er på. Vi håber, at man på et tidspunkt i fremtiden automatisk vil kæde OL og Atos sammen”, siger Claus Larsen.

Grunden til at Claus Larsen kæder De Olympiske Lege og Atos sammen er, at virksomheden i næsten 30 år har drevet alt IT i forbindelse med legene – både sommer-OL, vinter-OL og de paralympiske lege. Dette indebærer alt fra tidstagning, credential og ikke mindst cybersikkerhed. I takt med at legene bliver mere digitaliseret, stiller det endnu større krav til cybersikkerheden, som udgør en stor trussel mod legene. Til OL i Rio de Janeiro i 2016 blev der noteret 570 mio. forsøg på cyberangreb, hvilket i den grad vidner om et gevaldigt behov for optimal cybersikkerhed, som organisationen faciliterer.

Atos styrker den grønne omstilling i Esbjerg Havn
I Danmark arbejder Atos også aktivt for at gøre en forskel, og et eksempel på virksomhedens indsats indenfor den grønne omstilling er deres samarbejde med Esbjerg Havn. De to parter blev bragt sammen til et dekarboniseringsprojekt gennem en indsats af Invest Denmark, som er Danmark nationale investeringsfremmende agentur under Udenrigsministeriet. Indsatsen havde til formål at skabe en CO2-neutral havn og styrke den grønne omstilling.

”På nogle områder går Atos ind og tager et større samfundsansvar. Vi går ind og driver en udvikling, hvilket kan ses i vores indsats sammen med Esbjerg Havn. Her driver vi nogle politikker og trends i samfundet”, siger Thomas Løbner.

Helt konkret udviklede Atos en teknologi, der er i stand til at beregne CO2-fodaftrykket i henhold til forskellige transportformer og ruter. Dermed kan logistikfirmaer inden for sø-, jernbane- og lastbiltransport vælge den tilstand og rute, som giver mindst CO2-fodaftryk og samtidig er mindst omkostningsfuld. Denne blev udviklet ved hjælp af en integreret og end-to-end IoT løsning med teknologifunktioner baseret på intelligent dataanalyse med indbyggede AI-komponenter som maskinindlæring og neurale netværk.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil