Gemt

Bered dig på et samfundschok og en rekyl i væksten

Danmark undgik en lang og mørk økonomisk krise med massearbejdsløshed og tusindvis af konkurser ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. Men vi må berede os på et nyt fald i BNP i første kvartal – efterfulgt af en rekyl i væksten i foråret.

Nyhed

01. marts 2021

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en opbremsning i BNP-væksten i fjerde kvartal af 2020. Opbremsningen skyldes, at medvinden fra genåbningen i foråret desværre blev afløst af stigende smitte og nye restriktioner hen mod slutningen af året.

Restriktionerne blev løbende strammet hen over efteråret og endte i en ny omfattende nedlukning i slutningen af december. En nedlukning der endnu engang har ramt oplevelseserhvervene og dele af detailhandlen ekstremt hårdt.

BNP-fald ikke så slemt som frygtet
Men corona-året 2020 blev ikke så slemt som frygtet. Faktisk blev BNP ”kun” banket 3,3 procent tilbage, hvilket dog er den største omgang tæsk siden finanskrisen, hvor BNP faldt med 4,9 procent.

Til sammenligning skrumpede økonomien under corona-krisen i Sverige og Norge med 2,8 procent, mens Finland oplevede en tilbagegang på 2,9 procent. Danmark står derfor med en kedelig, nordisk sidsteplads.

Alligevel skal vi prise os lykkelige for, at Finansministeriets forventning fra maj sidste år ikke blev til virkelighed. De spåede en nedgang i BNP på hele 5,3 procent i 2020, mens en dyster prognose fra IMF spåede en nedgang på hele 6,5 procent.

Hvis BNP var faldet med 6,5 procent, så ville det have reduceret BNP med 69 milliarder kr., hvilket svarer til 11.750 kr. per dansker.

Hvad byder 2021?
I 2021 må vi dog berede os på et nyt fald i BNP. Men nedgangen bliver i den mere milde ende, fordi restriktionerne er ikke lige så omfattende som i foråret sidste år.

Både erhvervslivet og forbrugerne er bedre forberedte til at håndtere den delvise nedlukning af samfundet. En større del af salget er rykket over på nettet og via click and collect. Dertil har take away vundet frem i restaurationsbranchen. Endelig er eksporten ikke blevet ramt af nye store fald. Chokket til samfundet er kort sagt mindre voldsomt.

Efter en hård vinter med negativ vækst i første kvartal er det Dansk Erhvervs forventning, at Danmark kommer til at se en rekyl i væksten hen over foråret i takt med at smitten aftager, og vaccinerne rulles bredt ud i befolkningen. Som tingene ser ud nu, er det bestemt ikke utænkeligt, at vi får en positiv BNP-vækst på to til tre procent i år.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil