; ;
Gemt

Langsigtet genåbningsplan skal komme snart

09. marts 2021

Det er positivt, at flere unge nu kan komme tilbage på deres uddannelsessted, og kvadratmeterkravene for butikker på mere end 5000 m2 bliver lempet, lyder det fra Dansk Erhverv. Men det haster med en konkret genåbningsplan, siger Brian Mikkelsen.

Et politisk flertal har netop fremlagt en aftale, der bl.a. betyder, at højskoler og efterskoler kan åbne pr. 15. marts. Derudover er reglerne for, hvor mange kunder, der må være i butikker på over 5000 m2, lempet. De kan fremover have op til 250 kunder, og tidsbestilling fjernes som et krav.

”I Dansk Erhverv hilser vi ethvert skridt mod genåbning velkomment. Det gør vi også her. Når det så er sagt, så havde vi håbet og forventet, at resten af detail og de liberale erhverv havde kunne åbne nu på mandag. I vores eget udspil til en plan for genåbning har vi anbefalet netop det, og det er skuffende, at vi nu skal vente yderligere. Behovet for en langsigtet og konkret plan for genåbning bliver større dag for dag, og jeg kan kun opfordre på det kraftigste til, at den store og samlede køreplan for genåbning kommer hurtigst muligt,” siger Brian Mikkelsen.

Forskellen på håb og håbløshed
Brian Mikkelsen understreger, at en langsigtet og konkret plan kan gøre forskellen på håb og håbløshed for danskerne og for danske virksomheder.

”Vi har brug for at se, at hvordan og hvornår, der skal genåbnes. Konkrete datoer og konkrete brancher. Og det skal vel at mærke være en plan, der rækker helt frem til komplet genåbning. Selvfølgelig kommer vi ikke uden om, at vi fortsat skal holde afstand, bære mundbind og lignende, men det nytter ikke noget at lave genåbningsdryp efter genåbningsdryp sådan lidt hen ad vejen. Danskerne og virksomheder har brug for en genåbningsplan, som de kan orientere sig i og planlægge efter,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen tilføjer, at de forhandlende partier kan og bør orientere sig i Dansk Erhvervs udspil til en genåbningsplan for Danmark.

Læs Forslag til en konkret genåbningsplan

Uddrag af aftale om genåbning pr. 15. marts 2021

På baggrund af Epidemikommissionens vurdering lægges der nu op til, at følgende kan genåbne pr. 15. marts 2021:

  • Udvalgsvarebutikker på 5.000 m2 eller derover kan have op til 250 kunder, og tidsbestilling fjernes som krav for butikker på under 10.000 m2. Kravet om tidsbestilling kan fraviges, hvis der etableres en anden model, der reducerer risikoen for sammenstimling. Modellen vil blive drøftet i sektorpartnerskabet for detailhandlen.
  • Efterskoler mv. og højskoler (lange kurser) åbner i hele landet.
  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland kan vende tilbage med 50 pct. fremmøde (dvs. hver anden uge) efter samme model som åbningen i Nordjylland og Vestjylland.
  • Elever i 5.-8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én gang om ugen. Det samme gælder for afgangselever i grundskolen og afgangselever på ungdomsuddannelser i landsdele, hvor der endnu ikke er åbnet for 50 pct. fremmøde. I grundskolen vil der gælde en kraftig opfordring til, at personale og elever har et negativ testresultat ved fremmøde, der højst er 72 timer gammel, mens et tilsvarende negativ testresultat for personale og elever på ungdomsuddannelserne vil være et krav.
  • Grundskoler kan vende tilbage med 100 pct. fremmøde på ikke brofaste øer efter samme model som åbningen på Bornholm.

Læs hele aftalen på jm.dk: Implementering af politisk forståelse af 24. februar 2021 om genåbning

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef