Gemt

Inflationen stiger – også i transportsektoren

30. november 2021

Nye inflationstal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne det seneste år er steget med hele tre pct. Det er den højeste inflation i mere end ti år. På transportområdet er inflationstallet højere. Forbrugerprisindekset for varetransport er i oktober 4,9 pct. højere end samme måned året før, og forbrugerprisindekset for brændstof er i oktober 27,4 pct. højere end samme måned året år.

 

Der er kommet gang i forbruget og mange steder er der mangel på arbejdskraft i mange sektorer. Det samlede forbrugerindeks, der viser inflationen i samfundet, er i oktober steget tre pct. det seneste år.

Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden juli 2011, hvor årsstigningen ligeledes var 3,0 pct. Ifølge Danmarks Statistik er det i høj grad prisændringer inden for boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning, herunder særligt prisstigninger på elektricitet, der trækker mest op i årsstigningen i forbrugerprisindekset i oktober.

Kilde: Dansk Erhverv pba. Danmarks Statistik (pris111).

Kigger man isoleret på forbrugerprisindekset for nogle kategorier under transport, er der større udsving.

Forbrugerprisindekset for varetransport er i oktober 4,9 pct. højere end samme måned året før, og forbrugerprisindekset for brændstof er i oktober 27,4 pct. højere end samme måned året år. 

Kilde: Dansk Erhverv pba. Danmarks Statistik (pris111).

Ser man på forbrugerprisindekset for hhv. indenrigs- og udenrigsflyvninger for perioden fra før corona og til oktober 2021, dækker udviklingen over markante udsving både i positiv og negativ retning.

Kilde: Dansk Erhverv pba. Danmarks Statistik (pris111).

Kontakt os

Transport

Jesper Kronborg

Branchedirektør for Dansk Erhverv Transport
Medarbejderprofil