Gemt

Holder din virksomhed ferielukket i forbindelse med jul og nytår?

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 23. september 2021

Ferieloven indeholder i § 10 en særlig regel om ferielukning. Hvis din virksomhed holder ferielukket i forbindelse med jul og nytår, skal du som arbejdsgiver huske at gemme (og varsle) en del af medarbejdernes ferie til disse lukkedage.

 

Husk at gemme feriedage og varsle, at I holder ferielukket
Som altid er der en række indeklemte arbejdsdage i forbindelse med jul og nytår, hvor mange virksomheder gerne vil holde lukket. Antallet af arbejdsdage afhænger bl.a. af overenskomster, ansættelseskontrakter, personalepolitikker mv. Holder jeres virksomhed lukket i forbindelse med jul og nytår i 2021, skal du som arbejdsgiver huske at gemme en del af de feriedage, som dine medarbejdere løbende har optjent siden 1. september, så de kan afholde feriedagene i den periode.

Ferielukning i forbindelse med jul og nytår skal varsles med én måned inden ferien påbegyndes – så det skal derfor ske senest til november.

Arbejdsgiverbetalt frihed
Du kan som arbejdsgiver kræve, at medarbejderne holder ferie under ferielukningen, uanset om medarbejderne har optjent nok betalt ferie til ferielukningen eller ej, men du har som arbejdsgiver pligt til så vidt muligt at reservere medarbejdernes ferie til ferielukningen.

Hvis man som arbejdsgiver ikke sørger for at reservere medarbejdernes optjente feriedage til ferielukningen, skal arbejdsgiveren betale løn under ferielukningen. Det betyder, at du som arbejdsgiver kan være nødt til at sige nej til, at medarbejderen kan holde ferie forud for ferielukningen, hvis det betyder, at medarbejderen ikke har nok ferie tilbage til at dække de ferielukkede dage i forbindelse med jul og nytår.

Er der tvivl om, hvad en medarbejders dagløn udgør, fastslår ferieloven, at lønnen under ferielukningen skal beregnes på baggrund af medarbejderens sædvanlige løn fire uger før ferielukningen. Hvis jeres medarbejdere er omfattet af en overenskomst, kan der i overenskomsten være aftalt en anden beregningsmetode.

Løntræk eller ferie på forskud
Hvis medarbejderen ikke har optjent nok betalt ferie, fordi medarbejderen er tiltrådt sin stilling i løbet af ferieåret, kan arbejdsgiveren trække medarbejderen i løn under ferien med 4,8 % af månedslønnen pr. feriedag. Hvis medarbejderen er blevet trukket i løn, har medarbejderen ret til efterbetaling, efterhånden som ferien optjenes.

I stedet for at trække en medarbejder, der ikke har haft mulighed for at optjene nok ferie, i løn, kan der også aftales ferie på forskud efter ferielovens § 7. Hvis der aftales forskudsferie, vil medarbejderens feriesaldo gå i minus, og medarbejderen vil skulle have sin sædvanlige løn på ferietidspunktet. For en medarbejder med feriegodtgørelse opgøres den sædvanlige løn som et gennemsnit over de sidste fire uger før ferien.

Hvis en medarbejder efter at have modtaget forskudsferie fratræder, før den afholdte ferie er optjent, kan arbejdsgiveren modregne i tilgodehavende løn og feriebetaling. Hvis det ikke kan dække, kan der ikke rejses yderligere krav mod medarbejderen.

I særlige situationer kan en arbejdsgiver være forpligtet til at give ferie på forskud efter reglerne i ferieloven. Det gælder i de tilfælde, hvor medarbejdere har været ansat i hele det forudgående ferieår, og hvor det på grund af ferielukningens placering og længde ikke er muligt at reservere nok optjent ferie til at dække hele eller en del af ferielukningen.

Krav til ferielukningens omfang
For at du som arbejdsgiver kan pålægge medarbejdere, der ikke har optjent nok ferie, at holde ferie i forbindelse med jul og nytår, er det en betingelse, at hele jeres virksomhed eller en nøje defineret del af virksomheden holder lukket.

I kan derfor ikke bruge særreglen i ferieloven, hvis jeres virksomhed holder helt eller delvist åbent blot med et reduceret antal medarbejdere.

Kontakt Dansk Erhverv hvis du har spørgsmål vedrørende dine medarbejderes ferieafholdelse, eller læs mere om emnet her.