; ;
Gemt

Iskold cocktail får igen elprisen i vejret

14. december 2022

Efter et par måneder med faldende og stabiliserende elpriser, ser vi nu igen priser på himmelflugt. 

 

En kombination af en kold og relativ vindstille julemåned, dyr naturgas og lav kernekraftproduktion i både Frankrig og Sverige betyder, at prisen på elektricitet atter stiger.

I august så vi ligeledes ekstreme elpriser, hvor den gennemsnitlige daglige engrospris (uden afgifter og tariffer) på elektricitet i det såkaldte day-ahead marked, lå på omkring 3,4 kr. pr. kWh for august måned. Nu ser vi igen en udvikling i elmarkedet, hvor priserne er på vej tilbage mod tinderne i august.

Den gennemsnitlige day-ahead-pris rundede 3,3 kr. pr. kWh tirsdag d. 13. december. Det er en tredobling i forhold til måneden forinden, hvor prisen d. 13. november var 1,08 kr. pr. kWh. I day-ahead-markedet handler el-levandører og producenter for at sikre overensstemmelse af produktion og forbrug af el for det kommende døgn. 

imageybu5j.png

Ser vi længere ud i horisonten forudser markedet, at de gennemsnitlige elpriser falder fra det nuværende meget høje niveau. Ifølge aktuelle forwardpriser, skal danske elforbrugere forvente at betale en engrospris på ca. 2,6 kr. pr. kWh i 2023 til ca. 1,5 kr. pr. kWh i 2024. På forwardmarkedet handles der med priskontrakter på fremtidig levering af el.

De store udsving i elpriserne udfordrer virksomheder og forbrugere. Derfor arbejder Dansk Erhverv for at styrke betingelserne for grønne investeringer i danske virksomheder, herunder investeringer i energieffektivisering, ved at give fradragsmuligheder og fremrykke puljemidler. Udrulningen af vedvarende energi skal samtidig markant op i gear, så vi hurtigt kan få opsat vindmøller og solceller. Mere vedvarende energi vil give billigere og grønnere energi til danske virksomheder og forbrugere.

 

 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Esben Thietje Mortensen

Fagchef for energi