; ;
Gemt

Jul, sommerferie eller weekendtur: Danskerne kører fra øst mod vest

20. december 2022

Der er stor geografisk forskel på, hvor tilbøjelige danskerne er til at krydse Storebæltsbroen, viser nye tal fra Dansk Erhverv i tråd med Sund & Bælts juletrafikprognose. Imens sjællændere langt oftere tager turen på tværs af landet, foretrækker fynboer og jyder at blive på egen side af bæltet.

Danskerne har fået rejselysten tilbage, og knap halvdelen af danskerne har været på ét eller flere weekendophold eller anden kort ferie i Danmark inden for de seneste seks måneder.

Det viser en ny befolkningsanalyse fra Dansk Erhverv, hvor 51 pct. af de adspurgte svarer, at forventningen er at tage på en lignende tur inden for de næste seks måneder.

”Den store andel af danskere som tager på weekendophold eller korte ferier i Danmark er positive nyheder, set i lyset af at turismeerhvervet har været hårdt presset først af coronapandemien og senest af inflation, krig og energikrise,” siger Lars Ramme Nielsen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Sjællændere krydser Storebælt oftest
Selvom jyder, fynboer og sjællændere har været nogenlunde lige tilbøjelige til at tage på den korte ferie eller weekendturen i Danmark, er der dog markant forskel på, hvorvidt de krydser Storebælt for at gøre det.

De seneste seks måneder har 62 pct. af dem, der bor øst for Storebælt og har været på én eller flere korte ferier, krydset Storebæltsbroen i den forbindelse. Det samme gælder dog kun 40 pct. af de danskere, der bor vest for Storebælt.

”Det er ganske overraskende tal set i lyset af den store attraktionskraft metropolen København har med et stort udbud af hoteller, oplevelser og gastronomi. Der er også en mængde perler på Sjælland, som klart er en tur over Storebælt værd. Set positivt så afdækker tallene et stort potentiale for de østdanske virksomheder og destinationsselskaber med Wonderful Copenhagen i spidsen. ” siger Lars Ramme Nielsen.

Jule- og sommerferietrafikken trækker mod vest
I øjeblikket nærmer julen sig med hastige skridt, og det betyder også et nøk op for trafikken på tværs af Storebælt, der ifølge Sund & Bælt forventes at være størst lillejuleaften samt 1. og 2. juledag.

Her viser prognoserne, at trafikken før juledagene er det største trafikale pres på broen i vestgående retning, imens det er omvendt, når julen er forbi. Den samme tendens gælder danskernes sommerferie i Danmark, hvor ferietrafikken også i høj grad er fra øst mod vest. Under corona var det primært befolkningen fra østsiden af landet, der drog på ferie i Danmark, imens vestdanskere sjældnere drog den anden vej, viser Dansk Erhvervs tal.

Særlig Københavns turisme har været domineret af udlændinge, hvor to ud af tre er kommet fra.

”Der er stort potentiale i at tiltrække flere danskere fra Vestdanmark, men København er i konkurrence med de tyske byer, der har lavere priser og langt bedre rammebetingelser end de danske,” siger Lars Ramme Nielsen.

Danskernes tilbøjelighed til at krydse storebælt, når de skal på ferie

pdf

Download

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil