;
Gemt

Færre kvalificerede ansøgere betyder anderledes ansættelser

05. januar 2022

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at mange virksomheder som følge af manglen på kvalificeret arbejdskraft er begyndt med at ansætte medarbejdere med andre kompetencer end dem, de oprindeligt søgte.

 

Arbejdsmarkedet er brandvarmt mange steder, og flere virksomheder leder og leder efter nye ansatte, så de kan følge med ordrerne. Vi skal tilbage til 2008 for at finde så få job-parate ledige, og derfor begynder flere virksomheder nu at ansætte medarbejdere, som for eksempel ikke har de kvalifikationer eller den erfaring, som man oprindeligt havde ønsket.

”Vores medlemsundersøgelse viser, at lige under hver tredje virksomhed har måtte justere på deres ønsker og krav til nye medarbejdere. Manglen på arbejdskraft gør simpelthen, at mange tager flere chancer, når de nyansætter. Det kan være, at man for eksempel hyrer en medarbejder, som måske slet ikke har prøvet at arbejde indenfor det pågældende fag. Heldigvis går det oftest godt, men vi kan også se ud fra tallene, at nogle er nødt til at afskedige kort tid efter, fordi der ikke var et match,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Virksomhederne tager ansvar
Det har ellers igen og igen lydt i debatten, at arbejdsgiverne ikke selv gør nok for at tiltrække arbejdskraft. En påstand, som Peter Halkjær kun har hovedrysten til overs for.

”Vi kan se, at virksomhederne går meget langt for at finde arbejdskraft. Der bliver i stor stil ansat fra stort set alle grupper, og både når det gælder for eksempel seniorer og ikke-vestlige indvandrere, så slår de den ene beskæftigelsesrekord efter den anden. Men det er så også sådan, at virksomhederne hyppigst efterlyser tre grundlæggende kompetencer hos nye medarbejdere: Motivation, ansvarsfølelse og selvstændighed. Har en ansøger ingen af delene, så giver det ikke mening at ansætte vedkommende. Vi ved desværre også, at virksomhederne bøvler med umotiverede ansøgere. Jeg kan kun sige, at virksomhederne i dén grad tager ansvar,” siger Peter Halkjær.

Læs også artikel i Berlingske Virksomheder ansætter personer med manglende kompetencer – og det er ikke uden udfordringer

Kontakt

Politik og Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil