; ;
Gemt

Klarhed om skematisk værdiansættelse skal ske hurtigst muligt

27. januar 2022

Som en del af regeringens reformpakke ”Danmark Kan Mere I” er der enighed om at nedsætte en ny uvildig ekspertgruppe der skal se på mulighederne for at udarbejde skematiske modeller for værdiansættelse af virksomheder ved generationsskifte.

Det er en positiv nyhed som kommer i kølvandet på den tidligere ekspertgruppes rapport, som Dansk Erhverv ikke mener kom i mål med opgaven.

”Det er dejligt at der nu politisk tages ansvar for at udarbejde en reel skematisk værdiansættelse for de familieejede virksomheder. Flertallet i den tidligere ekspertgruppe kom ikke med holdbare løsninger men små justeringer. Og man fik derfor desværre ikke løst opgaven med at sikre forudsigelighed for erhvervslivet.” udtaler konsulent for familieejede virksomheder Carl Andersen.

Konkret er regeringen sammen med aftalepartierne SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokratierne blevet enige om at udarbejde et nyt kommissorium ud fra principper om skematisk værdiansættelse og provenuneutralitet som skal afrapportere senest ved udgangen af 2023 med henblik på efterfølgende politiske drøftelser. Dansk Erhverv mener, at dette bør kunne gøres hurtigere:

Udgangen af 2023 er en meget lang tidshorisont for de mange virksomheder som har stået uden forudberegnelighed og retssikkerhed siden 2015. Derfor vil arbejdet nu gå på at sikre et klart kommissorium og en hurtigere afrapportering. Det bør kunne lade sig gøre.” – fortsætter siger Carl Andersen.

Dansk Erhverv går konstruktivt ind i det kommende arbejde med nedsættelsen af den uvildige ekspertgruppe, og foreslår, at ekspertgruppens mål skal være et retskrav på skematisk værdiansættelse af virksomheder som sikre forudsigelighed, retssikkerhed og betalbarhed for de mange familieejede virksomheder i hele landet. Skattebyrden skal ikke øges. Ligeledes ønsker Dansk Erhverv en større inddragelse af erhvervslivets repræsentanter for at sikre løsninger som også fungerer i den virkelige verden.

Konkret aftaletekst fra Danmark Kan Mere 1

Regeringen og aftalepartierne er enige om at nedsætte en uafhængig ekspertgruppe, som skal se på mulighederne for at udarbejde skematiske modeller for værdiansættelse. De samfundsøkonomiske og fordelingsmæssige effekter skal belyses ud fra ministeriernes almindelige regnemetoder, og modellerne skal være fuldt og helt provenuneutrale inden for rammerne af beskatning ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder. Kommissoriet for ekspertgruppens arbejde aftales mellem aftalepartierne. Ekspertgruppen sekretariatsbetjenes af Skatteministeriet og Finansministeriet. Ekspertgruppen skal afrapportere senest ved udgangen af 2023 med henblik på efterfølgende politiske drøftelser.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Carl Andersen

Politisk konsulent for familieejede virksomheder