; ;
Gemt

Danmarks Statistik: Virksomheder må sige nej til nye ordrer

05. januar 2022

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er så udbredt, at flere virksomheder i december måtte sige nej til nye ordrer og kunder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I december 2021 måtte 38 procent af virksomhederne i serviceerhvervene og 41 procent af virksomhederne i byggeriet sige nej til nye ordrer og kunder på grund af mangel på arbejdskraft. Det betyder, at der aldrig tidligere har været så mange servicevirksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft er bredt funderet indenfor serviceerhvervene, men manglen på personale er størst indenfor hoteller, rengøring samt chauffører.

Efterspørgslen på arbejdskraft er tårnhøjt. Det har sendt beskæftigelsen til rekordhøje niveauer, mens ledigheden er på det laveste niveau i mere end et årti. Når virksomhederne i øjeblikket søger arbejdskraft er det svært at få besat stillingerne. Over det seneste år har hver tredje opslået stilling været forgæves. Det viste seneste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering.

Dansk Erhverv frygter, at det danske arbejdsmarked går fra at være brandvarmt til at koge over, hvis der ikke kommer tiltag på bordet, der øger arbejdsudbuddet. Det kan fx være ved at forbedre mulighederne for at rekruttere arbejdskraft fra lande udenfor EU. Det er et effektivt tiltag, der har den klare fordel, at det hurtigt vil komme til gavn for de danske virksomheder.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil