;
Gemt

EU-enighed om spillereglerne for tech-giganter

05. juli 2022

Forbud mod smalle prisklausuler samt illoyal udnyttelse af data; omfattende krav til interoperabilitet og datadeling; bøder på op til 20% af den globale koncernomsætning og mulighed for opsplitning af virksomheder, er blandt tiltagene i EU’s nye regulering af tech-giganter – forordningen om digitale markeder (”DMA”) – som forventes endeligt vedtaget senere på sommeren.

 

Hvad er Digital Markets Act
Digital Markets Act (DMA) regulerer kun virksomheder der kan betegnes som såkaldte ”gatekeepers”.

DMAen har til formål at forhindre, at gatekeeper-platformene kan (mis)bruge deres position til at opnå uberettigede fordele på bekostning af deres brugere. Erhvervsbruger, innovatorer og nystartede teknologivirksomheder skal have mulighed for at konkurrere og afsætte varer og tjenester via disse platforme uden at blive pålagt urimelige vilkår og betingelser. Endvidere skal forbrugerne få bedre mulighed for at skifte udbydere, direkte adgang til tjenester og mere rimelige priser.

Hvilke virksomheder bliver reguleret
Forordningen er slet skjult rettet mod de 5 helt store tech-giganter (Google, Amazon, Apple, Microsoft og Facebook), men andre tech-virksomheder vil forventeligt også blive omfattet af gatekeeperkriterierne.

Udgangspunktet for forordningen er, at EU-Kommissionen skal udpege virksomheder der opfylder nedenstående tre kriterier, som en ”gatekeeper”:

  1. virksomheden har en betydelig indvirkning på det indre marked,
  2. virksomheden udbyder en central platformstjeneste, der fungerer som en vigtig portal for erhvervsbrugere med henblik på at nå ud til slutbrugerne, og
  3. virksomheden har en stærk og varig position for sine aktiviteter, eller det kan forventes, at den vil få en sådan position i nær fremtid.

Udpegningen kan ske enten på baggrund af en markedsundersøgelse som EU-Kommissionen foretager – med inddragelse af en række kvalitative kriterier, herunder kriterierne nævnt i forordningens artikel 3, stk. 8 – eller på baggrund af følgende tre kvantitative kriterier som fremgår af forordningens artikel 3, stk. 2:

  1. virksomheden udbyder den samme centrale platformstjeneste i mindst 3 medlemsstater,
  2. virksomheden har i de seneste 3 år haft en årlig EU omsætning på mindst EUR 7.5 mia. eller i det seneste år har haft en markedsværdi på mindst EUR 75 mia. og
  3. virksomheden har i de seneste 3 år har haft mindst 45 millioner månedlige aktive slutbrugere og mindst 10.000 årligt aktive erhvervsbrugere placeret eller etableret i EU.

EU-Kommissionen får mulighed for at anvende betegnelsen ”ny gatekeeper” på virksomheder der endnu ikke helt opfylder kriteriet om have en ”varig” påvirkning på konkurrencen på det indre marked, men som dog alligevel har en påvist virkning.

Hvad er en central platformstjeneste
Centrale platformstjenester er beskrevet i forordningens artikel 2, stk. 2 og omfatter på nuværende tidspunkt cloud computing-tjenester, nummeruafhængige interpersonelle kommunikationstjenester, reklametjenester, onlineformidlingstjenester, onlinesøgemaskiner, sociale onlinenetværkstjenester, styresystemer, videodelingsplatformstjenester, taleassistenter og internetbrowsere.

Forpligtelser
De udpegede gatekeepere skal overholde en lang række forpligtelser, som er oplistet i forordningens artikel 5-7, herunder:

  • forbud mod anvendelse af smalle prisklausuler, hvilket betyder at en erhvervsbruger skal have ret til at tilbyde det samme produkter på dennes egen hjemmeside – eller via en tredjeparts platform – til bedre pris og eller vilkår, end varen udbydes på gatekeeperens platform (artikel 5, stk. 3). Dette er eksempelvis relevant for de aktører i hotelbranchen, der ønsker at udbyde værelser til lavere priser på deres egen hjemmeside i forhold til prisen på en stor platform.
  • forpligtelse til gratis, dagligt, og efter anmodning, at give annoncører som gatekeeperen leverer digitale reklametjenester til, information om bl.a. den pris som annoncøren betaler og det beløb og det vederlag, der er modtaget af udgiveren (artikel 5, stk. 9), samt gratis, og efter anmodning, at give annoncører og udgivere adgang til gatekeeperens værktøjer til resultatmåling og den data, der er nødvendige for, at annoncøren eller udgiveren kan foretage deres egen uafhængige verifikation af annoncefortegnelsen (artikel 6, stk. 8).
  • forbud mod at kombinere data fra hybride forhold, hvilket betyder, at gatekeeperne ikke – i konkurrence med dets egne erhvervsbrugere – må anvende data, der ikke er offentligt tilgængelige og som er generet ved erhvervsbrugerens anvendelse af den centrale platformstjeneste (artikel 6, stk. 1).
  • forpligtelse til at tillade andre app stores på dets platform (artikel 6, stk. 4).
  • forpligtelse til at anvende retfærdige, rimelige og ikke-diskriminerende generelle betingelser for adgang for erhvervsbrugere til sin softwareapplikationsbutik (artikel 6, stk. 12).

Gatekeeperne bliver derudover forpligtet til at sikre, at brugere kan afmelde sig centrale platformstjenester på samme vilkår som de kan tilmelde sig, at der er interoperabilitet mellem messaging-tjenester, samt at udviklere af applikationer kan få adgang – på rimelige vilkår – til f.eks. smartphones ekstrafunktioner (f.eks. NFC-chip).

Gatekeepere skal endvidere også informere EU-Kommissionen om fremtidige erhvervelser og fusioner.

Sanktioner
EU-Kommissionen – som bliver den eneste håndhævelsesmyndighed – har mulighed for at pålægge gatekeepere bøder på op til 10% af gatekeeperens samlede globale omsætning, der i gentagelsestilfælde kan stige til 20% af gatekeeperens samlede globale omsætning.

Ved systematiske overtrædelser – mindst 3 gange på 8 år – kan EU-Kommissionen indlede en markedsundersøgelse og efterfølgende pålægge adfærdsmæssige og strukturelle foranstaltninger.

Tidshorisont for anvendelse
Aftaleteksten forventes endeligt godkendt i løbet af sommeren 2022, hvorefter DMAen forventes at træde i kraft i oktober 2022 og vil i så fald skulle anvendes fra april 2023.

Udpegningen af gatekeepere forventes at ske hen over sommeren 2023, hvorefter de udpegede gatekeepere skal overholde DMAens forpligtelser fra foråret 2024.

Next steps
Rådet og Parlamentet skal endeligt godkende den forhandlede kompromistekst, hvorefter forordningen kan træde i kraft og finde anvendelse. Vi mangler derfor også at se den endeligt officielle tekst.

Dansk Erhverv følger sagen løbende og vil holde medlemmer opdateret via nyhedsbreve. 

Læs mere her:

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil