Gemt

EU’s nye krav til bæredygtighedsrapportering

I sidste uge blev der opnået politisk enighed i Bruxelles om det nye direktiv for bæredygtighedsrapportering – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den politiske aftale blev offentliggjort den 30. juni. Læs mere om de kommende krav til bæredygtighedsrapportering og den kommende proces her.

Nyhed

1. JULI 2022

Det nye forslag
Formålet med de nye regler er at sikre, at EU’s virksomheder rapporterer både ensartet og pålideligt om arbejdet med bæredygtighed. Det er ambitionen, at CSRD skal forbedre både kvalitet, sammenlignelighed og gennemsigtighed for investorer, kunder, leverandører og øvrige interessenter – og at bæredygtighedsrapportering på sigt får samme kvalitet som finansiel rapportering. Kravene skal gælde for alle de største virksomheder i hele EU. 

SE OGSÅ: Webinarrække: Det bæredygtige rapporteringsspor - nye krav til ESG-data, gennemsigtighed og pålidelighed

CSRD omfatter flere virksomheder end det eksisterende ikke-finansielle rapporteringsdirektiv (NFRD), og det betyder, at mange virksomheder for første gang vil skulle rapportere efter EU-taksonomien, hvis det er relevant for deres økonomiske aktiviteter.

Kommende krav
Den politiske aftale blev offentliggjort den 30. juni, og Dansk Erhverv er nu i gang med at gennemlæse de kommende reguleringskrav for rapportering af erhvervslivet. De nye krav til bæredygtighedsrapportering er oplysninger, som skal forekomme i virksomhedernes årsrapport og bæredygtighedspolitikker og omfatter bl.a.:

  • En beskrivelse af virksomhedens forretningsmodel og strategi
  • En beskrivelse af de tidsbestemte mål om bæredygtighedsspørgsmål, som virksomheden har fastsat
  • En beskrivelse af ledelsens og bestyrelsens rolle med hensyn til bæredygtighedsspørgsmål samt deres kompetencer
  • En beskrivelse af virksomhedens bæredygtighedspolitikker
  • Oplysninger om eksistensen af ​​incitamentsordninger for ledelse og bestyrelse, som er knyttet til bæredygtighedsspørgsmål
  • En beskrivelse af due diligence-processer og væsentligste faktiske eller potentielle negative påvirkninger forbundet med virksomhedens drift og værdikæde, forretningsforbindelser og leverandørkæder
  • En beskrivelse af de væsentligste bæredygtighedsrisici for virksomheden
  • Samt indikatorer, der er relevante for de oplysninger, der er omhandlet ovenfor

Virksomheder skal også rapportere om den proces, der er udført for at verificere oplysninger i ledelsesrapporten i samt oplysninger om tidshorisonten på kort, mellemlang og lang sigt.

Det fremgår også af kompromisteksten, at der bliver indført krav om, at revisor skal afgive erklæring om virksomheders bæredygtighedsregnskab – og det samme revisionsselskab kan afgive erklæring om både den finansielle del af regnskabet og bæredygtighedsdelen.

EFRAGstandarder for bæredygtighedsrapportering
Virksomheder skal indberette oplysningerne i overensstemmelse med de standarder, der er under udarbejdelse i European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Kommissionen har bedt EFRAG om at udvikle standarder for bæredygtighedsrapportering i CSRD, for at sikre, at standarderne er klar, når CSRD træder i kraft, og lige nu er udkast til første sæt standarder i offentlig høring.

Direktivet træder i kraft i tre faser

  1. Den 1. januar 2024 for virksomheder, der allerede er omfattet af direktivet om ikke-finansiel rapportering;
  2. Den 1. januar 2025 for virksomheder, der ikke på nuværende tidspunkt er omfattet af direktivet om ikke-finansiel rapportering:;
  3. Den 1. januar 2026 for børsnoterede SMV'er, små og ikke-komplekse kreditinstitutter og captive-forsikringsselskaber.

EU-proces og næste skridt i retningen af en endelig lovtekst
Den foreløbige aftale, der er indgået den 21. juni, skal godkendes af Rådet og Europa-Parlamentet. Næste skridt er endelige afstemninger i Europa-Parlamentet og Rådet efterfulgt af offentliggørelsen i EU's Tidende. Europa-Parlamentet skal dog først stemme om den endelig udgave af forslaget til efteråret.

Artiklen opdateres løbende som forslaget gennemlæses og behandles.

Læs mere om CSRD-forslaget - https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/2022/juni/csrd--omfattende-rapporteringskrav-for-baredygtighed/

Rådets pressemeddelse - https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/06/21/new-rules-on-sustainability-disclosure-provisional-agreement-between-council-and-european-parliament/

CSRD-forslaget offentliggjort den 30. juni - https://www.consilium.europa.eu/media/57644/st10835-xx22.pdf

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil