; ;
Gemt

Ministerrådet ønsker lempelse af forordning om afskovning

06. juli 2022

Den 28. juni vedtog EU's miljøministre en fælles holdning til EU-Kommissionens forordning om afskovningsfri værdikæder. Miljøministrene i Ministerrådet opfordrer i deres fælles holdning til forenklede foranstaltninger og mere fleksibilitet i implementeringen af ​​de nye regler.

 

 

Formålet med EU-Kommissionens foreslåede forordning om afskovningsfri værdikæder er at forhindre import til EU af råvarer, der er associeret med skovrydning og skovforringelse, herunder kaffe, kakao, palmeolie, soja, kvæg og træ og afledte varer, fx chokolade og læder.

Den 28. juni blev EU’s miljøministre i Ministerrådet enige om, at de går ind for nogle mere forenklede foranstaltninger og mere fleksibilitet end det, som EU-Kommissionen lægger op til. Bl.a. opfordrer Ministerrådet til en reduktion i antallet af kontroller, der skal udføres af toldmyndighederne for produkter, der kommer fra lande med høj eller standardrisiko for skovrydning. Derudover foreslår de, at minimumstærsklen for kontrol af råvarer fra lavrisikolande fjernes.

Ministerrådets fælles holdning lægger desuden op til forenklede due diligence-forpligtelser for alle erhvervsdrivende i stedet for kun for SMV'er, som foreslået af Kommissionen. Den forenklede procedure indebærer, at traders kan benytte sig af deres leverandørers due diligence-erklæringer i stedet for at udføre deres egne risikovurderinger af skovrydning, når de køber fra lavrisikolande. Kort sagt vil det betyde, at det vil være den aktør, der placerer en given vare på EU-markedet, der er ansvarlig for at foretage due diligence-forpligtelserne. Samtidig skal alle forhandlere indsamle og opbevare referencenumrene på due diligence-erklæringen fra leverandøren.

Next step
Europa-Parlamentet forventes at fastlægge sin holdning til EU-Kommissionens forordningsforslag efter sommeren. Herefter forventes det, at trilogforhandlingerne mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen vil foregå i andet halvår 2022.

Gense Dansk Erhvervs seminar om afskovning
Hvis du vil vide mere om forordningsforslaget om afskovning, kan du se Dansk Erhvervs seminar om afskovning, som ligger på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent