Gemt

Øget usikkerhed om gasforsyning

22. juni 2022

Danmark øger kriseniveauet i håndtering af gaskrisen, der indebærer en nødplan i tilfælde af gasforsyningsafbrydelse, hvilket kan få konsekvenser for gasforbrugende virksomheder.

 

Energistyrelsen har meddelt, at Danmark erklærer Early Warning. Dette sker på baggrund af de sidste dages betydelige reduktioner i gas-flowet fra Rusland til Europa, herunder særligt er gaslevering fra Rusland til Tyskland via Nord Stream 1 på få dage reduceret med 60 pct. Derfor er det afgørende, at Danmark nu har en plan om at sikre gas til danskere og danske virksomheder i tilfælde af forringelse af gasleverancen og i nødstilfælde, også i en evt. forsyningskrise.

Energistyrelsen og andre EU-lande tager sagen alvorlig i ’Early Warning’. Erklæringen om Early Warning bygger på usikkerheder om gasleverancer fra Rusland, der netop er ved at reducere gasleverancen til Europa. Intet tyder på, at reduktionen skyldes tekniske årsager, men er politisk besluttet af Rusland.

Danmark får stadig gas, men de danske myndigheder meddeler, at de følger udviklingen nøje samt, at der er planer for at sikre gasforsyning til forbrugerne, men opfordrer alle danskere til at spare på energien så vidt, dette er muligt.

Gasforsyningssituationen i Danmark er god, og vi er godt rustet, da vi på nuværende tidspunkt stadig lagrer gas. I tilfælde af gasmangel er Danmark klar med en nødplan, der skal sikre forbrugere. Nødplanen omfatter, at forbrugerne sikres i at få varmet huse op til vinter. Skulle der opstå en ny og forværret situation, indebærer nødplanen også frigivelse af nødlagre og at de største gasforbrugende virksomheder kan få gasleverancen sat på standby helt eller delvist over en periode.   

Dansk Erhverv er i dialog med myndighederne og følger naturligvis udviklingen tæt.

Kontakt

Handel

Kristian Lund Kofoed

Fagchef for energi
Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Markedschef, Klima, energi og miljø
Medarbejderprofil