; ;
Gemt

Danskernes rejseplaner for 2022 kan skabe udfordringer i dansk turisme

04. marts 2022

Mange danske turistvirksomheder ser med spænding ind i 2022. Den internationale turisme i Danmark forventes ikke at blive normaliseret lige foreløbig.

Det helt store spørgsmål bliver, hvordan danskerne vælger at rejse i 2022. En ny analyse fra Dansk Erhverv peger på, at danskerne er klar til at vende tilbage til deres normale rejsevaner i 2022. Det vækker jubel hos rejsebranchen, men bekymring hos de danske destinationer.

 

En befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv - og som er foretaget før den russiske invasion af Ukraine - peger på, at danskernes rejsevaner forventeligt bliver normaliseret i 2022. Danskerne har ellers under coronapandemien skruet godt op for deres ferier i Danmark, og har været en tiltrængt hjælp i manglen på udenlandske turister.

45 pct. af danskerne forventer at holde sommerferie i udlandet i 2022, hvilket svarer til niveauet før coronakrisen i 2019. I alt har 2,6 mio. danskere sat næsen op efter en udlandsrejse til sommer. Samtidig er andelen af danskere, der forventer at holde ferie i Danmark til sommer på niveau med 2019.

Danskerne forventer at genoptage udlandsrejserne i 2022

pdf

Download

Tallene vækker tiltrængt glæde hos rejsebureauerne, men giver samtidig panderynker på de danske destinationer, påpeger Dansk Erhverv.

”Danskerne har opbygget en solid appetit på at komme til udlandet i sommer. Det er glædeligt, men vi skal også sikre, at de holder noget af deres ferie i Danmark, da den udenlandske efterspørgsel stadig ikke er fuldt tilbage. Det kræver en ekstraordinær markedsføringsindsats målrettet danske par og børnefamilier,” siger udtaler Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Øget markedsføring er en del af Dansk Erhvervs nye politisk udspil med 11 forslag, som skal sikre at turismeerhvervene og kultur- og oplevelsesvirksomhederne kommer tilbage på sporet. 

Danskernes feriekærlighed til Danmark skal fastholdes

67 pct. af danskerne forventer at holde sommerferie i Danmark i år, hvilket svarer til ca. 3,9 mio. danskere, viser Dansk Erhvervs undersøgelse. Til sammenligning holdt 82 pct. af danskerne ferie i Danmark i 2020, det første år hvor coronaen rasede.

” Det, som tyske, norske og svenske turister har vidst i mange år, gik pludselig op for danskerne selv under pandemien. Danmark er et pragtfuldt ferieland og kan bruges til ferier i hele året. Vi bliver nødt til at fastholde og øge danskernes lyst til at holde ferie i Danmark. Især i hovedstaden er der brug for danske gæster, hvor der i 2022 kommer til at åbne fem nye hoteller med godt 1.300 værelser. Og det oveni de mange nye hoteller, der er kommet til de sidste par år, ” siger Lars Ramme Nielsen.

Dansk turisme ventes kun i svag grad at påvirkes af Ukraine invasionen

Befolkningsundersøgelsen er gennemført i november 2021 umiddelbart før, at der blev indført nye restriktioner som følge af stigende smitte med omikron-varianten. Undersøgelsen er derfor gennemført på et tidspunkt med normalitet og udbredt optimisme. Således også før Ruslands invasion af Ukraine.

Putins invasion af Ukraine efterlader os alle sammen i fortvivlelse. Heldigvis opleves handlekraft fra lande i Europa og resten af verden, der har skabt en fornyet tro på og tillid til den vestlige verdens værdier, sammenhold og ufravigelige insisteren på frihed og fred. For Dansk Erhverv kommer frihed og fred før alle andre prioriteringer. I krigstid flytter prioriteringerne sig. Dansk Erhverv bakker entydigt op om de nødvendige sanktioner, som EU og allierede løbende indfører.

Forventer fantastisk år i dansk turisme - og i København

”Alt andet lige er Ukraine krisen naturligvis skidt for turismen, og i 2019 og årene før var russiske gæster kendetegnet ved endog meget højt forbrug. Dem kommer vi til at se langt efter. Men samlet set så er vi ikke bekymrede for dette lille hjørne af krigens effekter, som ikke tåler sammenligning med de lidelser vi ser i Ukraine. Vi forventer fra påske og frem et fantastisk år i dansk turisme – og i København. Det forhold at krydstogtrederierne sejler uden om Skt. Petersborg vil øge forbruget i København, og København og Danmarks position som en sikker og tryg destination på alle parametre fra sundhed, Covid19 håndtering til personlig sikkerhed, vil være til vores fordel”, siger Lars Ramme Nielsen.

I 2021 var der i alt 51,5 mio. turistovernantinger i Danmark. Det var 8 procent under 2019-niveau. Antallet af udenlandske overnatninger var 40 procent lavere, mens danske overnatninger var 26 procent højere end i 2019.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil