Gemt

Henstandsordning på arveafgift benyttes ikke af virksomhederne

Kun én virksomhed har benyttet sig af muligheden for at få henstand på betaling af generationsskiftebeskatning. Det tyder på, at der er brug for forbedringer, når det kommer til at reducere likviditetsdræn i forbindelse med generationsskifte.

Nyhed

31. marts 2022

Fra 1. januar 2020 blev adgangen til henstand ved betaling af bo- og gaveafgift i forbindelse med generationsskifte af erhvervsvirksomheder forbedret. Der blev indført et retskrav på henstand, og afdragsperioden blev forlænget fra 15 til 30 år - med dertilhørende rentetilskrivning til statskassen. Retskravet på henstand sikrede, at der ikke fremover skulle anmodes om henstand, og at skatteforvaltningen ikke fremover ville skulle foretage en konkret vurdering af behovet herfor, hvilket isoleret set er positivt for dansk erhvervsliv.

Regeringen og støttepartierne har siden benyttet denne forbedring som argumentation for, at likviditeten hos de familieejede virksomheder i forbindelse med et generationsskifte, kun ville blive påvirket i mindre grad. Dette på trods af at selve beskatningen ved generationsskifte blev tredoblet fra de planlagte 5 pct. i 2020 til de forhenværende 15 pct., og man i 2015 gik fra skematik til skøn i forhold til værdiansættelser. Nu viser nye tal fra Skatteministeriet, at den forbedrede henstandsordning langt fra er en succes.

Der foretages ifølge Skatteministeriet gennemsnitligt 450 årlige generationsskifter i erhvervsvirksomheder, hvoraf kun én virksomhed har valg at benytte sig af henstandsordningen i forbindelse med en gaveafgifts-sag tilbage i 2020. Det er et stærkt signal om, at henstandsordningen ikke reelt er attraktiv at benytte for de familieejede virksomheder, og herved ikke løser de likviditetsmæssige udfordringer:

”Dansk Erhverv har været i kontakt med flere familieejede virksomheder, som bekræfter, at de og deres rådgivere ikke ser henstandsordningen som attraktiv. Derudover afventer mange med at foretage sig noget af hensyn til den politiske usikkerhed, som er omkring generationsskifteskatten.” udtaler Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder.

Generationsskifteskatten forventes umiddelbart årligt at bidrage med 2,0 mia. kr. til statskassen, og betales af virksomheder hvor ejerskabet fx ønskes videreført fra far til datter, eller i de situationer hvor arvinger overtager en erhvervsvirksomhed som følge af dødsfald.

”Det er vigtigt at fokusere på, at langt de fleste virksomheder i Danmark er små- og mellemstore virksomheder. Heraf mange familieejede i de tyndtbefolkede områder. Disse virksomheder har reelle udfordringer ved at foretage og finansiere et generationsskifte. Det ændrer en 30-årig gældsætningsperiode ikke mærkbart på.” afslutter Carl Andersen.

Dansk Erhverv støtter dog fortsat op om ordningen, men ser gerne, at de nye tal skaber grobund for tilretninger som gør ordningen mere attraktiv.

Læs Skatteministerens svar på Louise Schack Elholm (V) spørgsmål her.