;
Gemt

Danske løsninger i centrum på COP27

09. november 2022

På klimatopmødet COP27 i Sharm El-Sheik deltager Dansk Erhverv sammen med flere medlemsvirksomheder og en rekordstor dansk erhvervsdelegation for at vise, hvordan klimaløfter kan omdannes til handling.


Et klimatopmøde som COP27, hvor cirka 40.000 politikere, NGO’er, fagforeninger og erhvervsfolk fra hele verden deltager, minder ikke om en hvilken som helst konference, hvor folk går og ligner hinanden.

Det er farverigt og højlydt, og seriøse paneldebatter foregår side om side med dans og demonstrationer.

 

”Det er både den tunge videnskab, men det bliver også eksemplificeret, hvad klimaforandringer kommer til at betyde for en masse befolkningsgrupper, der også er til stede,” siger Ulrich Bang, markedschef i Dansk Erhverv for klima, energi og miljø.

Han er netop hjemvendt fra Sharm El-Sheik, hvor COP27 finder sted frem til 18. november med fokus på implementering af klimamålene i Paris-aftalen.

Medlemmers dagsorden i centrum
Her var Dansk Erhverv blandt andet vært for en paneldebat om ren energi og fødevaresikkerhed med deltagelse fra Vestas, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), International Renewable Energy Agency (IRENA) og Student Energy.

”Vi er der for medlemmerne, og det er dem og deres dagsorden, der er i centrum. Ikke kun dem, der selv deltager under topmødet, men også alle dem, der har en interesse i, at der bliver rykket på de her dagsordener, og selv har nogle af løsningerne,” siger Ulrich Bang.

Blandt andet derfor var han også ualmindelig glad for at have selskab på topmødet af tidligere chefforhandler ved FN’s årlige klimaforhandlinger Anette Ejerstad, der i september blev fagchef for miljø og cirkulær økonomi i Dansk Erhverv.

”Det var en gave at have Anette med, som har boostet vores viden og kompetencer på det her område, og undervejs også har brugt tid med journalister og givet indblik i, hvad der foregår bag om de her politiske forhandlinger,” siger Ulrich Bang.

Vigtige handlingsfællesskaber
Mens beslutningstagere fra hele verden forhandler om implementeringsstrategier og klimakompensationer, foregår en hel masse i de omkringliggende konferencehaller på mere end 150.000 kvadratmeter.

”Der er enormt meget handling uden for de politiske forhandlinger, hvor virksomheder viser løsninger, hvor det ikke handler om at tale om nye mål, men om at få ting til at ske,” siger Ulrich Bang.

For eksempel inden for energiområdet, hvor Dansk Erhvervs medlemmer er nogle af dem, der ikke alene har interesse i billig strøm, men også er med til at vise vejen. Under COP27 kan der dermed opstå nogle alliancer eller handlingsfællesskaber på tværs af grænser.

”Det største skifte i de sidste 5 år er, at det er gået fra stort set kun at have fokus på det politiske og NGOer til, at virksomheder nu demonstrerer løsninger. Det har meget mere vægt. Det betyder, at der i forhandlingerne er nogen, der siger, ’vi så i en event i går, at det kan lade sig gøre uden at koste mere’,” siger Ulrich Bang.

Kontakt

Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil