Gemt

Kommentar: Jobfesten fortsætter ind i den forlængende spilletid

21. november 2022

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med yderligere 6.300 i september.

Jobvæksten dækker endda over en fremgang i den private beskæftigelse på hele 5.400 personer, hvor der er fremgang i 14 ud ag 19 brancher.

Der er en tale om ekstremt flot jobvækst, der har taget os fuldstændig på sengen. Der er simpelhen fortsat fuld drøn på jobfesten på trods af inflationskrisen rasen. Dagens stærke jobtal viser med al tydelighed, at der været godt gang i aktivitete i dansk økonomi hen over sommeren og starten af efteråret. Dertil er manglen på arbejdskraft fortsat meget høj på tværs af dansk erhvervsliv.

Jobfesten frem mod årsskiftet
Der er dog meget, der tyder på, at jobfesten er fortsat ind i den forlængede spilletid, og at slutfløjtet nu nærmer sig. Dagens stærke jobtal ændrer således ikke på, at vi fortsat forventer en tydelig vending på arbejdsmarkedet hen over vinteren.

Som tingene ser ud nu, så forventer vi en generel vending i beskæftigelsen på cirka 75.000 til 100.000 personer frem mod udgangen af 2023. Vi forventer, at den historiske høje inflation i kombination med højere renter og en tydelig opbremsning i aktivieten på vores eksportmarkeder vil udløse en brat afslutning på jobfesten i dansk økonomi.

Selv om der nu er udsigt til et markant fald i beskæftigelsen, så er det værd at holde fast i, at nedgangen sker fra et rekordhøjt niveau. Det er simpelthen ikke holdbart i længden, at virksomhederne står overfor en så massiv mangel både arbejdskraft og materiale, som det har været tilfældet over det seneste år.

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil