Gemt

Dansk Erhverv: Hurtigere udbygning af landvind giver kæmpe besparelse på elregningen

27. oktober 2022

Vestas har foreslået at fremrykke 2 GW landvind inden 2025. En ny analyse fra EA Energianalyse viser, at det kan spare dansk erhvervsliv for ca. 6,5 mia. Det er godt nyt, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. For nye tal viser, at syv ud af ti virksomheder melder, at energipriser er en kæmpe udfordring.

I en ny rundspørge blandt Dansk Erhvervs medlemmer svarer 70 pct. af organisationens medlemmer, at stigende energipriser vil have stor, negativ påvirkning af virksomhedens omsætning og vækst de kommende tre måneder. Godt halvdelen af virksomhederne oplyser, at de stigende energipriser allerede nu begrænser deres produktion. Energipriserne er derfor et problem, som kun vil blive værre, når vinteren kommer.

”Syv ud af ti virksomheder melder, at de høje elpriser er skidt for omsætning og vækst. Det er helt tydeligt, at danske virksomheder lider under de voldsomme prisstigninger på el. Eksempelvis er rigtig mange bagere, hoteller og købmænd presset af høje elregninger og usikkerhed om, hvordan omkostningerne de kommende måneder ser ud. Energipriserne er en kæmpe hæmsko, og derfor haster det med grøn, politisk handlekraft,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. 

Landvind giver lavere elregning for erhvervslivet 
En ny analyse fra EA Energianalyse viser, at danske forbrugere samlet kan spare 10 mia. kr. frem mod 2030, hvis udbygningen af landvind går hurtigere end planlagt. Heraf vil erhvervslivet få besparelser på ca. 6,5 mia. kr. Det kræver, at der opføres 2,2 GW landvind frem mod 2025 i stedet for de forventede 500 MW. Til sammenligning er der i dag 4,8 GW landvind i Danmark. 

”Grøn strøm er klart den billigste energiform i dag. Denne analyse viser med al ønskelig tydelighed, at vi kan give en kæmpe besparelse på elregningen hos danske virksomheder, hvis vi opfører flere landvindmøller langt hurtigere. Det vil virkelig batte noget ude hos den enkelte erhvervsdrivende,” siger Brian Mikkelsen. 

Regler står i vejen for lave elpriser 
Uhensigtsmæssige regler og regulatoriske snubletråde står imidlertid i vejen for, at Danmark hurtigt kan udnytte det store potentiale i landvind. Det gælder f.eks. lange godkendelser, langsom nettilslutning og manglende hensyntagen til, at natur og vedvarende energi kan og skal sameksistere. Endelig er antallet af landvindmøller meget ujævnt fordelt på tværs af kommuner. 

”Det burde være en topprioritet for alle partier i folketingsvalgkampen at få udbygningen af vedvarende energi op i gear. Der er ikke behov for flere fine målsætninger og vidtløftige skåltaler. Der er behov for reelt politisk mod til at gøre regler og regulering langt smidigere end i dag. Det vil gavne danske virksomheder, danske husholdninger, klimaet og kampen mod russisk gas,” siger Brian Mikkelsen. 

Stigende energipriser vil presse syv ud af ti virksomheder

pdf

Download

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Markedschef, Klima, energi og miljø
Medarbejderprofil