Gemt

Er der risiko for strømafbrydelser til vinter? 

17. oktober 2022

De stigende energipriser og en usikker energiforsyningssikkerhed har medført, at der i spidsbelastningstidspunkter kan opstå en risiko for kontrollerede strømafbrydelser. Læs mere her om hvilke forholdsregler, man kan tage som virksomhed, og se et webinar med Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen om el- og gasforsyningssikkerhed. 

 

 

Krisen kradser, og virksomhederne mærker især de stigende priser på el og gas, der presser dem på likviditeten. Derfor havde Dansk Erhverv inviteret Energistyrelsen til at deltage i et webinar for at give en status på netop forsyningssikkerheden. Hvordan er vi sikret i Danmark, og hvad er risikoen for strømafbrud til vinter? 

På webinaret fortalte vicedirektør for Energistyrelsen, Martin Hansen, om den aktuelle situation med forsyningssikkerheden, og hvorfor vi i Danmark er godt rustede til at klare os gennem energikrisen. Hovedbudskabet var, at vi i øjeblikket har en stabil energiforsyning, men at vi står i en alvorlig og usikker situation. Unormale hændelser som eksempelvis gaslækagerne på North Stream 1 og 2 kan presse forsyningssikkerheden, og det skal alle være forberedt på.

Du kan se eller gense webinaret her: Status på energikrisen: El- og gasforsyningssikkerhed

Risiko for strømafbrud er lav, men vær forberedt 
Budskabet fra Martin Hansen var klart: Danmark har en stabil forsyning af gas. Vi importerer gas fra Tyskland, og med åbningen af Baltic Pipe er vi endnu bedre sikret. Selv i et scenarie, hvor Rusland lukker for gassen, vil vi stadig have nok gas til at forsyne danske kunder i den kommende vinter. Opfordringen til virksomheder var derfor også at vente med at skifte til olie, da det kan skabe udfordringer for biogasproduktionen.  

Dog kan de næste vintre, 2023 og 2024, blive en udfordring, hvis gaslagrene tømmes. Derfor var budskabet så vidt muligt at spare på gassen.

Brownouts
Danmark har verdens højeste elforsyningssikkerhed med i gennemsnit kun 20 min. afbrud om
året. 2022 var desværre et dårligt år med lavere elproduktion fra atomkraftværker og markant mindre vand i de norske vandkraftværker. Dog har produktionen af strøm fra sol og vind været højere end sidste år. En vinter med lave temperaturer og vindstille vejr kan derfor blive problematisk, især i spidsbelastningsperioder med risiko for, at produktionen af el ikke kan følge med efterspørgslen. Den yderste konsekvens af dette kan blive kontrollerede strømafbrydelser i udvalgte områder i f.eks. op til 2 timer ad gangen.

Disse såkaldte ”brownouts” kan for en kort periode blive nødvendige for at undgå, at elsystemet bryder sammen. Ifølge Martin Hansen er risikoen for strømafbrydelser dog stadig meget lille, og der forventes ikke brownouts denne vinter. Strømafbrud vil altid være det sidste værktøj, der tages i brug af myndighederne. 

Hvis brownouts bliver en realitet, er det dog ikke muligt at prioritere levering af strøm til bestemte virksomheder. Energistyrelsen eller Energinet vil dagen før et evt. strømafbrud udsende et generelt varsel. I visse situationer vil det være muligt for de enkelte elselskaber at udsende et lokalt varsel op til 15 min. før en afbrydelse. Dette er dog ikke altid en mulighed, da der vil blive arbejdet på højtryk for at balancere elnettet til sidste minut.  

Strømafbrydelser kan, som altid, ske når som helst, uden varsel. I den aktuelle energikrise øges risikoen blot. Virksomheder bør derfor altid være klar med en nødplan for, hvad de gør i tilfælde af strømsvigt. 

Derfor var et vigtigt budskab til virksomhederne: Vær forberedt. Og spar på strømmen, hvor man kan.

Dansk Erhverv: Virksomheder skal sundt og grønt gennem energikrisen
Dansk Erhverv følger selvfølgelig situationen nøje og vil løbende komme med opdateringer og vejledning til alle vores medlemmer. Ulrich Bang afsluttede derfor også webinaret med en kort gennemgang af indsatserne på energiområdet.  

I Dansk Erhverv arbejder vi for strukturelle reformer, som gør det nemmere og billigere at drive virksomhed i Danmark. Så Danmark bliver verdens bedste land at drive virksomhed i. 

Derudover arbejder vi for at sikre likviditet til de hårdt trængte virksomheder. Det er positivt, at der med aftalen om en vinterpakke åbnes op for en håndsrækning til de virksomheder, der oplever akutte likviditetsudfordringer som følge af den igangværende energikrise. Men det er ikke nok. Derfor har Dansk Erhverv opfordret regeringen og Folketingets partier til at bruge erfaringerne fra corona, hvor virksomheder kunne udskyde moms, skatter og afgifter. 

Samtidig arbejder vi på at gøre det nemmere og billigere for virksomhederne at omstille sig. De eksisterende tilskudspuljer til energieffektivisering er tunge og bureaukratiske for virksomhederne at søge. Derfor foreslår vi at omlægge puljerne til fradrag, så virksomhederne med det samme får støtte til og sikkerhed for deres grønne investeringer. 

Sol og vind er klart den billigste energiform i dag og kan opføres i store mængder på meget kort tid, hvis reguleringen og rammevilkårene indrettes bedre end i dag. Derfor arbejder Dansk Erhverv på at sætte fuld turbo på udbygningen af billig, grøn strøm ved at fjerne barrierer og sikre hurtigere godkendelser. Det kan bidrage til lavere elpriser inden for de kommende år. 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil