; ;
Gemt

Hævet beredskab for el- og gassektorerne som følge af lækage på Nord Stream 1 og 2

27. september 2022

På baggrund af tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord stream 2 henholdsvis nordøst og sydøst for Bornholm har Energistyrelsen anbefalet Energinet at hæve sektorberedskabsniveauet i både el- og gassektoren.

 

Energistyrelsen oplyser:

  • Gaslækagerne skyldes eksplosioner. Det er myndighedernes klare vurdering, at der er tale om bevidste handlinger.
  • Ingen af gårsdagens hændelser har for nuværende betydning for forsyningen af gas til Europa og Danmark, da ingen af rørledningerne var i drift.
  • Søfartsstyrelsen har udsendt navigationsvarsel og oprettet forbudsområde med henblik på, at skibe ikke sejler ind i forbudszonerne ift. læk. Skibe kan miste opdrift, hvis de sejler ind i området, desuden kan der være en antændingsfare over vandet og i luften. På den baggrund er der etableret en forbudszone på en radius på 5 nautiske sømil for skibe.
  • Der vurderes ikke at være sikkerheds- eller sundhedsmæssige konsekvenser ved ophold eller færden uden for de nuværende forbudszoner. Det gælder også for beboerne på Bornholm og Christiansø
  • Der er tæt kontakt til internationale partnere.
  • Sikkerhedsforanstaltningerne omkring den danske el- og gasforsyning er øget.

 

Dansk Erhverv følger situationen tæt

Dansk Erhverv er i tæt kontakt og dialog med myndighederne og følger situationen tæt. Der vil løbende være nyt om krisen på https://www.danskerhverv.dk/gron-gennem-energikrisen/ og for input, viden og faglig sparing kan interesserede melde sig ind Dansk Erhverv Energinetværk ved kontakt til @Rune Dybvad Simonsen.

Fakta

  • Sektorberedskabsniveauet består af 5 eskalationstrin for den danske el og gassektor.
  • Et øget sektorberedskabsniveau er udtryk for at virksomhederne i el- og gassektoren skal udvise øget opmærksomhed og kan/er blevet akkompagneret af konkrete foranstaltninger, som relevante virksomheder i el- og gassektoren skal iværksætte.
  • Energistyrelsen har besluttet at el- og gassektoren skal gå op i beredskabsniveau og nu er i ORANGE, som er næst højeste niveau, og som betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.
  • Early warning, Alert og Emergency er EU’s kriseniveauer på gasområdet, i relation til gasmarkedet. De to kriseniveauer er ikke forbundet med hinanden og kan anvendes uafhængigt af hinanden.

Energistyrelsens meddelelse om hævet beredskab (27. september 2022)

pdf

Download

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil