; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Den danske model lever i bedste velgående

12. april 2023

Urafstemningen om resultaterne af overenskomstforhandlingerne er overstået, og det endte med et markant ”ja” til det samlede mæglingsforslag. Forløbet og resultatet viser, at den danske model er velfungerende, siger Laurits Rønn, viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv.

 

De stemmeberettigede lønmodtagere har stemt, og resultatet blev et ”ja”. Dermed har et flertal på lønmodtagersiden stemt ”ja” til det samlede mæglingsforslag. Det betyder, at de indgåede overenskomster træder i kraft pr. 1. marts.

”Det har været nogle lange og intense måneder, uger, dage og nætter med forhandlinger. Nu er der så sat et punktum i den forstand, at et flertal blandt lønmodtagerne har vendt tommelfingeren opad til det samlede mæglingsforslag. Den samlede aftale er i vores optik i den dyre ende, men samtidig økonomisk ansvarlig. Resultatet af afstemningen betyder, at der er sikret ro og stabilitet i den kommende tid. Vi lever i en verden med krig i Europa, lige som vi har oplevet vilde udsving i forhold til inflationen og priserne på råvarer og energi. Det har påvirket både danskerne og danske virksomheder, men med denne aftale så ved alle parter, hvordan det ser ud i forhold til lønforhold og så videre i de næste to år. Det er meget vigtigt,” siger Laurits Rønn.

Den danske model står fortsat stærkt

Laurits Rønn noterer sig, at resultatet af dagens afstemning og forløbet op til viser, at den danske model har det godt.

”Det sker, at en overskrift melder, at den danske model er under pres af den ene eller den anden årsag. Jeg kan kun sige, at vores særlige model i min optik igen har vist sit værd. Det har været hårde forhandlinger, der er blevet givet og taget, men i sidste ende har vi givet hinanden håndslag på en række aftaler, som vi alle kan se os selv i. Begge parter har udvist ansvarlighed her, og i sidste ende er det til stor gavn for alle involverede. Lønmodtagere, arbejdsgivere og også vores samfund i det hele taget,” siger Laurits Rønn.

For yderligere kontakt Dansk Erhvervs pressetelefon på 70228010.