Gemt

Medieforliget genåbnes: Regeringen vil ændre ny skat på streaming

16. februar 2023

Medieaftalen fra maj 2022, der ville pålægge streamingtjenester en afgift på 6%, bliver nu søgt erstattet af en investeringsforpligtelse, der vil tilgodese de streamingtjenester, der allerede investerer millioner i dansk produktion.

 

Regeringen vil ændre skat på streamingtjenester. Regeringen foreslår i sit regeringsgrundlag at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift. 

Dansk Erhverv er positive over for regeringens forslag om at ændre medieforliget.

”Det er godt, at regeringen nu foreslår at ændre streamingskatten eller kulturbidraget til en investeringsforpligtelse. Fordi det ansporer til incitament, og fordi vi på den måde ikke straffer virksomheder, der i forvejen sætter film- og tv-produktioner i gang i Danmark. Så regeringsgrundlaget bød denne gang på en mere behagelig læsning end forventet,” siger Lars Werge, Mediepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Regeringsgrundlag – Medier

Stærke og frie medier er en forudsætning for et sundt demokrati. De er med til at forme, udvikle og binde os sammen som land. Men den offentlige samtale er under forandring, og medielandskabet har forandret sig. Den demokratiske samtale står i en brydningstid – ikke mindst skubbet på vej af den digitale udvikling.

Techgiganterne har fået stigende magt og skubber ved brug af uigennemsigtige algoritmer til dannelse af ekkokamre og polarisering i samfundet. Regeringen vil arbejde for at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne og skærpe ansvaret for sociale medier. Medierne spiller en afgørende rolle i demokratiet. Det stiller krav om ansvarlig nyhedsformidling og bidrag til den demokratiske samtale. Historier i pressen, på digitale platforme og på sociale medier kan have store konsekvenser for borgere og virksomheder. For de udsatte parter kan det være svært at tage til genmæle. Det nedsatte medieansvarsudvalg skal undersøge, hvordan rammerne omkring mediernes, bloggeres og influenceres ansvar skærpes og gøres mere tidssvarende med henblik på at styrke borgernes retssikkerhed i den digitale virkelighed.

Regeringen vil gennemføre medieaftalen, dog vil regeringen afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift – samt foretage yderligere tilpasninger.

 

Kilde: Regeringsgrundlag 2022: Ansvar for Danmark – Det politiske grundlag for Danmarks regering