{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale - 3. februar 2023
Sagen handlede om en kvindelig lærer på en uddannelsesinstitution, der i juli 2021 blev sygemeldt grundet en stressreaktion som følge af både private forhold og travlhed på arbejdspladsen. Læreren var et halvt år forinden efter eget ønske gået op på fuld tid og havde i den forbindelse fået flere arbejdsopgaver. Uddannelsesinstitutionen havde taget initiativer til at nedbringe hendes arbejdsbyrde, men læreren blev fuldtidssygemeldt i juli 2021 og igen i august 2021 efter tre ugers sommerferie.
Uddannelsesinstitutionen forsøgte at imødese lærerens skånebehov, blandt andet ved at ændre på placeringen af pauser og indrette stillekontorer, ligesom hun også blev tilbudt at gå ned i tid igen. Der blev løbende holdt samtaler med læreren om hendes muligheder for at vende tilbage på arbejdet, hvilket blev sammenholdt med oplysninger fra hendes læge. Uddannelsesinstitutionen gjorde det samtidig klart for læreren, at det var meget vigtigt, at hun kom tilbage til arbejdet så hurtigt som muligt, og at det ellers kunne føre til ansættelsesretlige konsekvenser. Det var særligt vigtigt, at hun kunne være varigt og stabilt tilbage ved årsskiftet.
I efteråret 2021 blev det aftalt, at læreren kunne starte op på arbejdet den 1. november 2021. Læreren mødte på arbejde den 1. og 2. november 2021, men sygemeldte sig herefter igen, idet hun oplyste, at hun var startet for hurtigt op. Læreren var hos sin læge den 9. november 2021, og hun gengav efterfølgende sin samtale med lægen til uddannelsesinstitutionen. Læreren oplyste, at det var lægens vurdering, at planen om genoptrapning fortsat var god, men at hun nok skulle vente en måned, måske mere, før den blev forsøgt igen.
Uddannelsesinstitutionen opsagde herefter læreren, som indbragte sagen for en faglig voldgift.
Dommeren fandt, at uddannelsesinstitutionen havde forsøgt at hjælpe og tilpasse lærerens arbejdsopgaver inden for institutionens økonomiske og driftsmæssige rammer, og at læreren ikke var blevet udsat for et utilbørligt pres ved at blive orienteret om, at der var grænser for, hvor langt et fravær der var tåleligt.
Dommeren fandt endvidere, at det efter sagens omstændigheder var i orden, at institutionen lagde lærerens gengivelse af sin læges ord til grund frem for selv at indhente en ny lægeerklæring ved den seneste sygemelding. Endvidere fandt dommeren, at institutionen havde reelle driftsmæssige årsager til at opsige læreren, blandt andet grundet institutionens udgifter til vikarer. På baggrund af de konkrete omstændigheder i sagen vurderede opmanden, at opsigelsen var saglig.
Afgørelsen er i tråd med eksisterende praksis på området, hvorefter der ved opsigelse af en sygemeldt medarbejder altid skal foretages en konkret vurdering af de faktiske forhold, herunder hvorvidt sygefraværet er foreneligt med virksomhedens drift.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning forud for opsigelse af en medarbejder grundet sygefravær. Læs mere om sygefravær her: Sygefravær (danskerhverv.dk)
Nyheden er skrevet på baggrund af kendelse i faglig voldgiftssag FV 2022-949 af 8. december 2022.