Gemt

Solidt forbrug på rejser og oplevelser i 2022

01. februar 2023

Kortomsætningen i hotel- og restaurantbranchen lå i 2022 højere end før coronakrisen, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Samme positive udvikling ses også for attraktioner og andre oplevelsestilbud.

Hotel- og restaurantbranchens omsætning dykkede voldsomt under coronakrisen. For hoteller var kortomsætningen således nede på indeks 55 for 2020 og 68 for 2021 sammenlignet med 2019 som basisår.

Meget tyder dog på, at den tendens er ved at vende. Ifølge nye tal fra Danmarks Nationalbank lykkedes det i 2022 at komme op på indeks 111, og samtidig er restauranter og barer gået fra indeks 85 i 2021 til 122 i 2022.

En højere kortomsætning er dog ikke nødvendigvis lig med bedre indtjening i turisme- og oplevelseserhvervet, da priserne generelt er steget over det seneste år, påpeger Dansk Erhverv. Dog har forbrugernes appetit på oplevelser fortsat været solid.

”Forbrugerne har prioriteret oplevelser og samvær med venner og familie på hoteller, restauranter og attraktioner. Den appetit er der rigtig mange virksomheder, der har nydt godt af. Men det er klart, at de virksomheder, der ikke har kunnet justere deres priser og omkostninger i lyset af den stigende inflation, har været ekstra pressede på indtjeningen,” siger Lars Ramme Nielsen, der er markedschef for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv. 

Forbrugernes ekstra appetit på oplevelser kan også ses for underholdningsaktiviteter, som i Nationalbankens tal bl.a. dækker over museer, zoologiske haver, teatre og andre kulturtilbud. Branchen steg fra indeks 65 for 2021 til indeks 112 for 2022.

Rejsebranchen er endnu ikke helt på vingerne
Rejse- og flyselskaber var også hårdt ramt under coronakrisen og oplevede i 2022 et stort comeback. Kortomsætningen for rejse- og flyselskaber steg med hele 89,6 pct. fra 2021 til 2022. Men branchen er endnu ikke helt tilbage på niveau med 2019, viser tallene fra Danmarks Nationalbank.

Dansk Erhverv vurderer, at det mere skyldes kapacitetsudfordringer end mangel på efterspørgsel.

”Vi så et stort pres på lufthavnene i sommer. Rejsemarkedet kom tilbage i en sådan fart, at mange selskaber ikke kunne skaffe nok fly og bemanding. Strejker var også udbredte og påvirkede de rejsende i Europa. Det fik mange til at køre sydover i stedet for at flyve,” siger Lars Ramme Nielsen.

Kortomsætningen dækker over alle transaktioner foretaget i Danmark med såvel danske som udenlandske betalingskort både i fysiske forretninger og i internethandlen.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Markedschef
Medarbejderprofil