Gemt

Hiv top-topskatten op med roden

18. januar 2023

Regeringens plan om at indføre en top-topskat risikerer at skræmme dygtige danskere ud af landet og at bremse folk med en iværksætter i maven.

Der skal ikke herske tvivl om, at Dansk Erhverv er meget positiv overfor den ny regering, der med sit regeringsgrundlag sætter retningen for et Danmark, der er klar til fremtiden.

Men der er en tidsel i regeringsgrundlaget, som skal hives op med roden, nemlig regeringens plan om at indføre en top-topskat.

Danmark lever af kloge hoveder og smarte hænder. Men vi ved også, at alle lande i verden konkurrerer om at tiltrække de bedste topledere, forskere og specialister. Den konkurrence risikerer vi at tabe, hvis regeringens planer om en top-topskat for de højestlønnede danskere bliver indført.

Top-topskatten betyder, at de højestlønnede danskere fremover vil skulle betale en marginalskat på over 60 pct. mod i dag godt 56 procent.

”Jeg argumenterer ikke mod den danske samfundsmodel, hvor de bredeste skuldre bærer den største del af læsset. Men når marginalskatten kommer op i de allerhøjeste luftlag, som vi vil se med en ny top-topskat, så vil det få betydelige negative konsekvenser, som viser, at den er mere symbolsk end provenubåret,” siger Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

Han mener, at top-topskatten risikerer at skræmme dygtige danskere ud af landet.

”For hvorfor arbejde 80+ timer om ugen, når staten tager stort set det hele? Derudover vil folk med en iværksætter i maven måske genoverveje, om man vil opsige et godt betalt job, hvis guleroden i horisonten ser ud til at blive spist af staten.”

Vigtigt at fastholde højtkvalificeret arbejdskraft
Top-topskatten rammer relativt få mennesker, vel cirka 9.000. Men det er højtkvalificerede medarbejdere, som vi ikke har råd til at miste.

”Kigger vi på, hvordan de bidrager til Danmark med viden, vækst og værdi, så vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er nogle mennesker, vi har lyst til at miste? Spørger du os i Dansk Erhverv, er svaret nej,” siger Brian Mikkelsen.

Top-topskatten påvirker ikke virksomhedernes mulighed for at tiltrække udenlandske forskere og medarbejdere. I Danmark vil vi fortsat byde indenfor på en forskerskatteordning i op til syv år, hvor man betaler knap 33 procent af bruttoindkomsten.

”I Dansk Erhverv vil vi fortsat gerne rose regeringen for det mod og ambitionsniveau, der afspejles i regeringsgrundlaget. Vi glæder os til at arbejde sammen om at få de mange gode ambitioner til at blive til virkelighed,” siger Brian Mikkelsen og fortsætter.

”Men vi håber også, at der er mod til at drøfte tidsler i haven, så vi sikrer, at Danmark ikke taber konkurrenceevne og handlekraft i fremtiden.”

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil