Gemt

Coromatic står klar, når strømmen går: Virksomhederne skal være bevidste om risikoen for strømnedbrud

26. maj 2023

Bekymringen for strømnedbrud er vokset markant hos de danske myndigheder og virksomheder efter Ruslands angreb på Ukraine. Det mærker virksomheden Coromatic tydeligt.

Vi er på en operationsstue. Patienten er bedøvet, læge og sygeplejerske er trukket i kitler og operationen kan begynde.

Bang, alt bliver mørkt. Strømmen er gået og panikken breder sig.

Ovenstående er et tænkt scenarie, men det er i princippet ikke urealistisk.

For selvom det danske elnet er yderst stabilt med en såkaldt oppe-tid på ca. 99 procent, så sker der nedbrud.

Det forklarer Kurt Vahlun Sørensen, som er adm. direktør i virksomheden Coromatic:

”I hjemmet vil det give et irritationsmoment i form af flimrende lys eller kortvarige afbrydelser, men hos virksomheder og offentlige myndigheder – især dem, der indgår i den kritiske infrastruktur – kan det have voldsomme konsekvenser.”

Når vi ikke hører om katastrofale strømsvigt, så skyldes det i stor udstrækning, at alle danske hospitaler og lufthavne og stort set alle større virksomheder, der er en del af den kritiske infrastruktur, er kunder hos Coromatic, som blandt andet leverer løsninger til at sikre strømforsyning og datakommunikation:

”Hvis strømmen skulle gå på et hospital eller i en lufthavn, så slår deres nødstrømsanlæg til. Først deres batteri back-up, som sikrer strøm i de 3-4 minutter det tager at starte nødgeneratorerne op. Herefter tager nødgeneratorer over, og de sikrer strøm, indtil strømforsyningen er genoprettet. Det får derfor ikke de negative konsekvenser, som det kunne have fået."

På billedet ses en generator, som er en del af et nødstrømsanlæg

Vild vækst

Selvom Danmark ikke har været ramt af et kritisk strømsvigt for nylig, så har Coromatic haft voldsomt travlt det seneste år, og forventningen er, at væksten vil runde 25 procent i 2023. Det skyldes især én ting: Ruslands angreb på Ukraine og den deraf følgende bekymring for forsyningssikkerheden:

”Det er en ulykkelig baggrund, men det har betydet, at både myndigheder og virksomheder, der er en del af den kritiske infrastruktur, har taget de nødvendige skridt mod at beskytte sig mod strømsvigt. Det mærker vi tydeligt,” siger Coromatic-direktøren.

"Det minder om det, vi har set i forbindelse med hackertruslen; Hvad koster det at beskytte sig kontra hvad koster det at få lukket produktionen ned?"

Og det har været nødvendigt at tage de skridt, siger han og henviser til en undersøgelse, som Coromatic lavede i 2019 hos en række nordiske virksomheders it-ansvarlige. Den viste, at halvdelen af virksomhederne ikke havde styr på den kritiske infrastruktur – herunder hvad de gjorde, hvis strømmen gik.

Hvad koster et nedbrud?

Efterspørgslen kommer dog ikke kun fra de store virksomheder og offentlige myndigheder. Også de mindre virksomheder er begyndt at interessere sig for, hvad et produktionslammende strømsvigt vil koste dem. Det er en klog overvejelse, siger Kurt Vahlun Sørensen:

”Det minder om det, vi har set i forbindelse med hackertruslen; Hvad koster det at beskytte sig kontra hvad koster det at få lukket produktionen ned? Det kan godt ske, at man vil leve med risikoen, men jeg vil klart anbefale, at man laver analysen først.”

Pres på forsyningslinjen

Den voldsomme efterspørgsel har givet et pres på produktion- og forsyningslinjen, og der har været enkelte produkter, hvor der har været lidt længere leveringstid på end normalt. Virksomhederne og danskerne skal dog ikke frygte fremtidige strømsvigt, fordi de nødvendige materialer kan have en lidt længere leveringstid end normalt. Vi skal nok finde en løsning,” forsikrer Kurt Vahlun Sørensen:

”Leveringssikkerheden bliver bedre og bedre i takt med, at mange virksomheder tager en stadig større del af produktionen hjem til Europa.”

"Vil I have den grønne eller sorte løsning? Lige nu er vi oppe på, at 8 ud af 10 vælger den grønne løsning."

Grønne Datacentre

Udover at sikre strømmen til den kritiske infrastruktur bygger og driver Coromatic også mange af de datacentre, der skyder op i Norden. I den forbindelse har Kurt Vahlun Sørensen observeret en positiv tendens: Kunderne vælger i høj grad de grønne løsninger, selvom de i etablering er lidt dyrere end de sorte.

”Når vi indleder dialogen med kunderne, spørger vi dem simpelthen; Vil I have den grønne eller sorte løsning?  Lige nu er vi oppe på, at 8 ud af 10 vælger den grønne løsning. Jeg tror, at andelen kan blive endnu højere, for den grønne løsning har typisk tjent sig hjem efter ganske få år, og med teknologiens udvikling in mente, så vil det formeligt blive en endnu bedre økonomisk case i de kommende år.”

Om Coromatic

Coromatic sikrer adgang til strøm og datakommunikation til virksomhedskritiske funktioner og designer, bygger og driver energieffektiv, teknisk infrastruktur. Kunderne er typisk finanssektoren, IT- og telekomudbydere, hospitaler, forsvaret og anden bygningskritisk infrastruktur. Coromatic har over 500 medarbejdere, og har leveret løsninger og services til mere end 5.000 virksomheder i Norden. Coromatic er en del af E.ON gruppen.

 

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent