; ;
Gemt

Endelig: Se din grundskyld for 2024

De nye boligskatteregler resulterer i, at der fra 1. januar 2024 vil ske store ændringer i grundskyldspromillerne over hele landet. Normalvis fastsættes grundskylden kommunalt, men mellem 2024 og 2028 vil satsen blive fastsat nationalt som et loft.

Nyhed

03. maj 2023

De nye grundskyldspromiller er fastsat ud fra, at det samlede provenu på kommuneniveau ikke må stige som følge af forhøjede ejendomsvurderinger. Hermed vil de kommuner hvor vurderingerne stiger mest også opleve de største reduktioner i grundskyldspromillen. De endelige kommunespecifikke lofter for grundskyldspromiller for indkomstårene og kalenderårene 2024-2028 fremgår nu endeligt af bilag 1 til Ejendomsskatteloven som behandles i Folketinget i denne uge.

Dansk Erhvervs analyse viser, at forskellen mellem de enkelte kommuner vil blive kraftigt forøget. I dag er der et spænd på mellem 16 og 34 promille. Danmarks laveste grundskyld findes i Gentofte med 16 promille mens 10 kommuner deles om at have den højeste sats på 34 promille. Bl.a. København, Kalundborg, Hjørring og Fanø. Landsgennemsnittet er 26,12 promille.

For fremtiden vil der være et spænd mellem 0 og 30 promille. Frederiksberg vil have Danmarks laveste grundskyld med 3,1 promille og Varde vil have den højeste med 17,7 promille. Landsgennemsnittet bliver 10,19 promille.

Det største procentvise fald bliver på Frederiksberg (-87 pct.), i København (-85 pct.) samt Hvidovre (-78 pct.). Det mindste procentvise fald sker i Struer (-32 pct.), på Morsø (-38 pct.) samt i Skive (-44 pct.). Gennemsnitlig reduceres satserne med 61 pct.

Satserne for ejendomsværdiskatten er nu også endeligt fastlagt. Det nuværende niveau på 0,92 procent for værdier op til 3,04 mio. kr. og 3 pct for værdier herover reduceres til 0,51 pct. for værdier op til 9,4 mio. kr. og så 1,4 pct for værdier herover.

Samlet set vurderes ejendomsskatterne at blive sænket med 13,3 mia. kr. efter tilbageløb og adfærd.

Betydningen for erhvervslivet
I udgangspunktet betaler alle grundejere grundskyld. Dette gælder både erhvervslivet, private samt land, - og skovbrug. Derfor har satsen betydning for skattetryk og driftsomkostninger hele vejen rundt. I enkelte kommuner - særligt i hovedstadsområdet - betales der også dækningsafgift, hvilket er en ekstra grundskyld som kan pålægges erhvervsejendomme på mellem 0 og 10 promille. Frem mod 2029 er også denne beskatning underlagt et politisk fastsat loft baseret på en omlægning af beskatningsgrundlaget tilbage i 2021.

Som noget nyt vil kommunerne fremover kunne fastsætte grundskyldssatsen for produktionsjord uafhængigt at den normale grundskyld i et spænd mellem 1,2 og 7,2 promille. Gældende satser er ligeledes underlagt et loft svarende til den nuværende beskatning i 2023 frem til og med 2028.

Samlet set vurderes erhvervslivets andel af de reducerede ejendomsskatter at blive 1,3 mia. kr. efter tilbageløb og adfærd. Det skal bemærkes at lovforslaget ikke forholder sig til de forventede stigninger i dæknignsafgiften som der må forventes de kommende år grundet forhøjet beskatningsgrundlag.

Tilgå større kort her.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Carl Andersen

Politisk konsulent for familieejede virksomheder