Gemt

Kommentar: Kærkommen nyhed for forbrugerne - inflationen falder mærkbart

10. maj 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen faldt fra 6,7 pct. i marts til 5,3 pct. i april. Det er sjette måned i træk med faldende inflation. Inflationen fortsætter dermed den faldende tendens, vi har set siden oktober, hvor inflationen toppede på 10,1 pct.

Det er en kærkommen nyhed for de danske forbrugere, at inflationen falder mærkbart. Det betyder dog ikke, at priserne falder. Tværtimod er priserne steget med 0,3 pct. fra marts til april.

Det er hovedsageligt lavere priser på el, gas og fødevarer, der får inflationen til at falde. Når vi ser på kerneinflationen, hvor der ses bort fra energi og ikke-forarbejdede fødevarer, er der desværre ikke positivt nyt, fordi kerneinflationen er på 6,1 pct. i april.

Under overfladen er prispresset på et bekymrende højt niveau. Hidtil har det i høj grad været prisstigninger på energi og fødevarer, der har sendt inflationen i vejret. Nu er prisstigninger mere bredt funderet på tværs af varer og tjenester. Vi har blandt andet set store prisstigninger på restaurant- og cafebesøg. Det er dårligt nyt, fordi det kan betyde, at prisstigninger er ved at bide sig fast på højt niveau.

I resten af 2023 kan forbrugerne se frem til, at inflationen aftager yderligere. Det skyldes først og fremmest, at energipriserne er faldet fra et meget højt niveau, fordi der er større forsyningssikkerhed og energiforbruget er faldet. Desuden er presset på forsyningskæderne aftaget, mens også fragtraterne er faldet kraftigt. Det gør det billigere at producere varer. Slutteligt har centralbankerne verden over hævet renterne markant, hvilket på sigt vil lægge en dæmper på inflationen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil