; ;
Gemt

Sikre fødevarer: Nyt gratis digitalt værktøj til fødevarevirksomheder

10. oktober 2023

Fødevarestyrelsen har samlet en helt ny digital værktøjskasse, der gør det lettere for virksomheder at håndtere fødevaresikkerhed. Værktøjskassen er målrettet små og mellemstore fødevarevirksomheder, men kan bruges af alle, som en hjælp til egenkontrollen.

 

Fødevarestyrelsen har offentliggjort deres nye digitale værktøjskasse ”Sikre fødevarer”, som en hjælp til egenkontrollen. Udover beregningsværktøjet SiTTi (Sikker Temperatur og Tid) fra 2020, finder man i værktøjskassen den nye beregner ”Sikker køleopbevaring”, som af fødevarevirksomheder kan anvendes til at beregne sikker holdbarhed og opbevaringstemperatur for spiseklare produkter.

Den digitale værktøjskasse er målrettet små og mellemstore fødevarevirksomheder, men kan bruges af alle. Den består af tre elementer:

  • Beregningsværktøjet ”Sikker køleopbevaring” til beregning af sikker køleopbevaring og holdbarhed.
  • Beregningsværktøjerne under SiTTi til beregning af korrekt varmebehandling, nedkøling og varmholdelse af fødevarer.

  • Vejledningsværktøjer med vejledning om risici ved råvarer, samt vejledning om risikohåndtering og styringsmuligheder ved forskellige processer.

  • Hjælpeværktøjer med hjælp til generelle metoder og teknikker, som f.eks. måling af pH og vandaktivitet eller beregning af vægttab og saltindhold.

Fødevarestyrelsen bemærker, at værktøjerne ikke indeholder et komplet overblik over samtlige risikofaktorer. Hjælpen i vejlednings- og beregningsværktøjerne er et bidrag til fødevarevirksomhedens egenkontrol, og det er virksomhedens ansvar at sikre, at råvarer og forarbejdningsprocesser giver en sikker fødevare.

Læs mere om og prøv alle beregnings-, vejlednings- og hjælpeværktøjer under Sikre fødevarer – online værktøjer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Sikker køleopbevaring

Det nye værktøj kan anvendes af fødevarevirksomheder til beregning af opbevaringstemperatur ud fra en bestemt (ønsket) holdbarhed eller til fastsættelse af en holdbarhed ud fra en bestemt (ønsket) opbevaringstemperatur. Resultatet kan bruges som dokumentation for, at fødevaren er sikker i den beregnede periode ved den givne opbevaringstemperatur.

Når man anvender beregningsværktøjet, skal man være opmærksom på flere ting, bl.a. at reglerne i hygiejnebekendtgørelsen vedr. køleopbevaring stadig er gældende, hvorfor værktøjet kun kan anvendes til at fastsætte sikker holdbarhed og opbevaringstemperatur for produktkategorier, der ikke er indeholdt i hygiejnebekendtgørelsens bilag 3.

SiTTi (Sikker Temperatur og Tid)

De tre beregningsværktøjer under SiTTi kan anvendes af fødevarevirksomheder til at give svar på, hvordan fødevarer må varmebehandles, nedkøles eller varmholdes, så fødevaresikkerheden er i orden. SiTTi kan bruges af virksomheder som dokumentation og af Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol.

Læs mere om værktøjet SiTTi i Dansk Erhverv nyheden Brug SiTTi til at beregne sikre temperaturer.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent