Gemt

EU forbyder 8 røgaromaer til fødevarer

25. april 2024

Den 24. april stemte EU’s medlemslande ja til et forslag fra Kommissionen om ikke at forny godkendelsen af 8 røgaromaer til fødevarer, som tidligere har været tilladt. Det betyder, at disse aromaer efter en udfasningsperiode ikke længere må bruges i fødevarer i EU.

Beslutningen om, ikke at forny godkendelsen af 8 røgaromaer, er baseret på videnskabelige vurderinger fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har konkluderet, at der for alle 8 røgaromaer enten er bekræftede bekymringer om, at stofferne kan skade menneskers DNA, eller at disse bekymringer ikke kan udelukkes. EFSA’s udtalelse er baseret på en opdateret metode, der vurderer nye data indsendt af ansøgerne. Forbuddet drejer sig om specifikke aromaer, der kan tilsættes fødevarer, og ikke selve fødevarerne.

Efter omfattende diskussioner med medlemslande og interessenter, fastsættes der i forbuddet forskellige udfasningsperioder, som skal give producenter og operatører tid til at tilpasse sig de nye regler. Dansk Erhverv mener dog ikke, at disse udfasningsperioder er lange nok - særligt for de virksomheder der har investeret i røgeovne til røgaroma, da disse ovne ikke kan omstilles til anden produktion. Følgende udfasningsperioder er vedtaget:

  • Når røgaromaerne bruges til at erstatte traditionel røgning (fx skinke, fisk, oste), er udfasningsperioden 5 år.
  • For anvendelser, hvor røgaromaen tilsættes for ekstra smag (fx supper, chips, saucer), vil udfasningsperioden være 2 år. Forordningen vil formelt blive vedtaget af Kommissionen i de kommende uger og træde i kraft senere dette forår.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent