Gemt

Von der Leyens nye EU-kurs: Hvad betyder den for den grønne dagsorden?

12. august 2024

Den genvalgte kommissionsformand Ursula von der Leyen fremlagde midt juli sine politiske retningslinjer for den næste periode i EU-Kommissionen. Sikkerhed og konkurrencedygtighed er altoverskyggende temaer de næste fem år – men det grønne er ikke helt glemt.

Ved første øjekast synes miljøet at glide i baggrunden i von der Leyens kurs for de næste år: "En form for opvågning fra det grønne drømmeland" lyder ordene fra Andreas Hastrup Clemmensen, chefkonsulent for miljø og cirkulær økonomi i Dansk Erhverv, til Altinget. Men der er også mange gode tiltag i de politiske retningslinjer for den næste Kommission. Der kommer til at være et udpræget fokus på forenkling og forbedret implementering af tiltagene under Green Deal, hvilket kan skabe reelle resultater uden for skrivebordene. Inden for miljøområdet er det netop et klart behov; så det bliver lettere for virksomhederne at levere på de nye krav.

Grøn energi lig med konkurrencedygtighed
På energiområdet sætter den nye Kommission lighedstegn mellem grøn energi og konkurrencedygtighed. Det glæder en grøn erhvervsorganisation som Dansk Erhverv. Med de slagkraftige ord "make business easier" lægges der op til forbedring og forenkling, også på energiområdet. Her fortsættes mange af de samme takter fra 2019’s Green Deal, men nu med et klart overordnet fokus på implementering af forskellige tiltag, der vil fremme ’clean energy’.

Alt for ofte ser vi komplekse regler og langsommelige processer standse grønne projekter, som ellers implementerer vigtige politiske ambitioner. Der er derfor også her et klart behov for at få bedre og enklere EU-lovgivning – ikke blot så det bliver lettere for europæiske virksomheder at levere på klima-, energi- og miljøfronten, men også så de kan konkurrere på globalt plan.

Høje ambitioner for en bio-revolution
Til stor glæde for Dansk Erhverv og Alliance for Biosolutions viser von der Leyen ambitioner om at få mest muligt ud af det momentum ”biotek-revolutionen” har for tiden. Med den hurtige og konstante udvikling af ny bioteknologi – herunder biosolutions – er det afgørende, at de europæiske rammevilkår følger med i samme tempo. Der er behov for rammevilkår, der både prioriterer bio-innovation og bæredygtige løsninger baseret på bioteknologi, og som også anerkender sektorens store potentiale, inden for både international konkurrence og ikke mindst grøn omstilling.

TRE NYE GRØNNE TILTAG AT HOLDE ØJE MED:

Blandt andet lægger de nye politiske retningslinjer op til følgende tiltag.

  • Circular Economy Act - Skal rette op på de markedsmæssige udfordringer, som eksisterer for genanvendte materialer. Det er rigtig positivt og vil forhåbentlig forøge mængden af vores brug af genanvendte materialer.
  • Clean Industrial Deal - Skal dekarbonisere industrien og nedbringe energipriserne gennem optimering af energimarkedet, investering i elnet og brintinfrastruktur. Herunder skal Industrial Decarbonisation Accelerator Act bl.a. accelerere udbud og godkendelser.
  • European Biotech Act – Skal simplificere og forbedre vejen fra laboratorie til marked for nye biotekprojekter. Tiltaget kommer til at være en del af en bredere ’Strategy for European Life Sciences’, der har til formål at forbedre forholdene for innovation og ny teknologi, bl.a. gennem offentlig-private samarbejder.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil
Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil