Gemt

Betina Kastbjerg (DD): Kunstig intelligens rummer de største muligheder for 2024

19. februar 2024

Erhvervsordfører for Danmarksdemokraterne Betina Kastbjerg ser kunstig intelligens som årets vigtigste dagsorden, for det kan lue ud i administrative byrder. Og så har hun et mål om at sænke generationsskifteskatten til fem procent.

Hvad ser du som den vigtigste dagsorden for erhvervslivet i 2024? 
Kunstig intelligens kommer til at fylde rigtig meget, for der er nogle store fordele i at automatisere og effektivisere processer. Man kan frigive menneskelige ressourcer, som kan bruges på en anden måde, og samtidig kan menneskelige fejl minimeres. 

Og kunstig intelligens kan være en stor fordel for erhvervslivet, når det kommer til at løse udfordringen med mangel på arbejdskraft. For eksempel bruger en SOSU-assistent rigtig meget tid på at skrive, hvem hun har besøgt, og hvad hun har lavet. Men hvis man på turen fra fru Jensen og hen til hr. Hansen i stedet kunne indtale, hvad man har foretaget sig, og det så automatisk kom ind i en journal, så sparer vi en masse tid på administrativt arbejde. Og derved frigiver vi også nogle ressourcer. Der er alle mulige processer ude i virksomhederne – f.eks. hos produktionsvirksomhederne – hvor kunstig intelligens også kan gøre sig gældende. 
 
Hvad ser du som den største udfordring for danske virksomheder i 2024? 
Den største udfordring bliver CO2-afgiften på landbruget. Det bliver en bombe, som slår en masse virksomheder ihjel. Det gælder også mange følgeerhverv til landbruget – for eksempel tømrere, elektrikere og slagtere. Ifølge beregninger fra det Miljøøkonomiske Råd forventer man i 2030, at hvert fjerde job i landbruget er væk – og det bekymrer mig rigtig meget. Det er omkring 20.000 mennesker, der står til at miste deres job. Og det er i stor grad arbejdspladser, der ligger ude i vores landdistrikter, hvor det i forvejen kan være svært at skabe arbejdspladser. Det kommer Danmarksdemokraterne ikke til at lægge mandater til. 

Administrative byrder er også en stor udfordring. Vi pålægger hele tiden vores erhvervsliv en masse nye administrative byrder, som specielt er svære at leve op til for de mindre virksomheder. Der er for eksempel et nyt bæredygtighedsdirektiv, som bliver implementeret, hvor virksomheder skal levere nogle beregninger. Det gælder kun for store virksomheder, men f.eks. har en stor vinduesproducent små tømrervirksomheder til at hjælpe. Og tømrervirksomhederne skal også levere beregninger ind til vinduesproducenten, for ellers kan den ikke levere sit mål. Store virksomheder har så mange penge, at de kan ansætte nogen til at tage sig af beregningerne. Det har man ikke i en lille tømrervirksomhed med 5-7 medarbejdere.  
 
Hvad ser du som den største mulighed for danske virksomheder i 2024? 
Her vender jeg tilbage til kunstig intelligens. Jeg tror simpelthen, at det er der, de største muligheder er – både i forhold til at frigive ressourcer og i forhold til at give virksomhederne nye muligheder. Og det gælder både ude i virksomhederne og inden for det sociale område, at man kan få frigivet nogle ressourcer, hvor man i dag bruger rigtig meget tid på administrative opgaver. 

Så jeg synes, at man skal kigge ind i, hvad der findes af intelligente løsninger. Retter man blikket mod de statslige eller kommunale institutioner er problemet ofte, at deres IT er gammelt og ikke opdateret. Så det er måske ikke klar til mulighederne, der findes.  
 
Hvad vil du gerne måles på som erhvervsordfører om et år?
Jeg vil gøre noget ved rammevilkårene for virksomhederne, så det bliver lettere at være erhvervsdrivende i Danmark. Der skal luges ud i bureaukratiet og administrative byrder, og virksomhederne skal have nogle bedre rammevilkår – for eksempel når det kommer til generationsskifte, lagerbeskatning og medarbejderaktier. Helt konkret vil jeg sænke skatten i forbindelse med generationsskifte til fem procent. Og netop det foreslog vi også sidste år, hvorefter regeringen sænkede den til ti procent. Men vi vil gerne sænke den yderligere, så det bliver noget af det, vi kommer til at tage med i forhandlingerne igen i år. 

Mød erhvervsordførerne

Kontakt

Kommunikation & Presse

Nadia Maja Bech

Journalist/kommunikationskonsulent