{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
06. februar 2024
Mona Juul blev i dag udpeget som politisk leder og indstillet til at blive De Konservatives nye partiformand efter Søren Papes tragiske død tidligere på måneden. Her kan du læse eller genlæse vores interview med Mona Juul fra februar:
Hvad ser du som den vigtigste dagsorden for erhvervslivet i 2024?
Det er den grønne omstilling. Uden tvivl. Den skal vi videre med, og det kommer vi ikke uden erhvervslivet, så det kommer til at fylde rigtig, rigtig meget for virksomhederne. Og der har jeg selvfølgelig et ønske om, at vi som politikere bliver meget bedre til at skabe nogle rammer for virksomhederne, så de kan udnytte potentialet i den grønne omstilling. Jeg ved, at virksomhederne gerne vil bidrage, og de kan også, men det er klart, at de har brug for standarder, pejlemærker og rammevilkår, der hjælper dem.
Har I som politikere været gode nok til levere det?
Nej, det har vi ikke. Det går simpelthen for langsomt. Vi har lavet en del aftaler, men tempoet med at få dem implementeret er simpelthen for lavt. Et godt eksempel er udbudsrunder på vindenergi, som jo bare tager alt for lang tid. Processerne skal selvfølgelig være korrekte, men det går simpelthen for langsomt.
Lukningen af Åben-dør-ordningen er et andet eksempel, hvor vi som politikere faktisk bremser erhvervslivet i at bidrage til den grønne omstilling. Det skal vi gøre bedre, for det er ikke fair overfor virksomhederne, og vi mister både konkurrencekraft og arbejdspladser på det.
Hvad ser du som den største mulighed for danske virksomheder i 2024?
Den grønne omstilling er også en kæmpe mulighed, fordi vi har så mange dygtige virksomheder, der virkelig kan rykke på det. Se bare på vores vind-virksomheder.
Udover det, så har vi også en fantastisk medicinalbranche med Novo Nordisk i front. Jeg kan sagtens se flere virksomheder ride med på den succes.
Hvad kan I gøre politisk for at sikre det?
Jeg vil gerne være med til at sikre mere offentlig-privat samarbejde. Det kan hjælpe samfundet generelt, og så kan det hjælpe virksomhederne med at eksportere flere af deres løsninger.
Nok så væsentlig så er min store kæphest at få fjernet fantomskatten og lagerbeskatning på børsnoteringer, som i den grad er særligt problematisk for medicinal- og life-science-branchen. Det er en væksthæmmer af den anden verden, så det er virkelig noget, jeg kæmper for at få fjernet.
Hvad ser du som den største udfordring for danske virksomheder i 2024?
Vi taler meget om, at vi skal tage tempoet ud af politik, og det skal vi også. Men når det gælder tempoet i implementeringen af grøn lovgivning, er det en anden snak, for det er en kæmpe udfordring. Se bare på den aftale vi lavede om lagring af CO2 i undergrunden, som var en rigtig god aftale. Men tempoet betød, at det første udbud, der blev vundet, bliver med lagring i Norge. Det er sgu ærgerligt, så det bliver vi nødt til at se på.
En anden kæmpe udfordring er manglen på arbejdskraft. Når jeg taler med virksomheder, så er det desværre blevet virkeligheden, at man bare ikke kan skaffe nok hænder og hoveder, og så sætter man tempoet efter det. Det er virkelig skadeligt. Det skal vi have gjort noget ved, men det er svært, for vi er jo langt fra det eneste land i EU, der kæmper med det. Vi skal både tiltrække arbejdskraft udefra, men vi skal også sørge for, at det er attraktivt at være på arbejdsmarkedet i stedet for at forlade det. Og så skal vi selvfølgelig gøre alt hvad vi kan med ny teknologi og kunstig intelligens.
Hvad er de tre vigtigste erhvervspolitiske ændringer, du og K gerne vil måles på om et år?
Vi har jo ikke magten og dermed ikke serveretten, og det kan gøre det svært at få sejre. Når det er sagt, så har vi nogle helt klare mål, vi kæmper for at nå.
Jeg er meget optaget af virksomhedernes retssikkerhed, som skrider. Vi så det under corona-nedlukningerne, og jeg synes stadig, at det går i den forkerte retning. Eksempelvis bliver virksomhederne jagtet for skattegæld, men de kan samtidig stadig ikke få garanteret deres corona-kompensation her flere år efter. Det er simpelthen uordentligt. Der er heller ikke lavet en erstatning for §27, som sikrede virksomhederne en vis beskyttelse. Det er tungt arbejde, men jeg kæmper videre, for det er simpelthen ikke ordentligt overfor virksomhederne. De har krav på retssikkerhed, som alle andre grupper i samfundet har.
Jeg er også meget optaget af at få fjernet nogle af de byrder, som hæmmer væksten. Her er lagerbeskatningen og fantomskatten – eller skatten fra helvede, som jeg kalder den - oplagte mål. Det har godt nok også været tungt at få bragt dem frem både i medierne og i Folketinget, men det går den rigtige vej, og jeg har fået lovning fra regeringen om, at fantomskatten kommer med i de kommende iværksætterforhandlinger.
Tempoet i både lovgivningen, implementeringen og godkendelsesprocedurerne er som sagt en stor udfordring for både virksomheder og den grønne omstilling, så det er også noget, jeg meget gerne vil påvirke. Det kan både være i forhold til havneudvidelser, brint-infrastruktur og vindprojekter. Der er nogle af her store områder, hvor vi som politikere virkelig kan gøre en forskel, hvis vi får sat tempoet op. Det kommer jeg til at knokle for.
Hvor finder du inspiration til lovforslag og ændringer?
Alle mulige steder. Fra møder med andre politikere og interesseorganisationer til lange gåture med min hund Ludvig. Og så har jeg en ret god kontaktflade i dansk erhvervsliv, som giver mig gode input.